Súd poslal bývalého šéfa Devín banky na tri roky za mreže

NETKY.SK • 9 September 2021, 12:31 • 2 min
Súd poslal bývalého šéfa Devín banky na tri roky za mreže

BRATISLAVA - Bývalého šéfa Devín banky Ľubomíra Kanisa odsúdil trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR na tri roky odňatia slobody.

slovakia

left justify in out

Trest by si odpyká v ústave s minimálnym stupňom stráženia. NS SR rozhodoval o odvolaní voči poslednému verdiktu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, z apríla tohto roku. Verdikt je právoplatný.

 

Spoluobžalovaní vyviazli s podmienkami

Kanisa okrem toho NS SR odsúdil na svojom verejnom zasadnutí na peňažitý trest vo výške 50 000 eur. V prípade, že by ich nezaplatil, mu hrozí ďalší rok väzenia. Okrem toho ho senát NS SR odsúdil na päťročný zákaz činnosti.

 

NS SR rozhodoval vo štvrtok aj o odvolaniach ďalších obžalovaných v kauze, ktorým udelil z väčšej časti podmienečné tresty odňatia slobody a peňažné tresty od 10 000 do 20 000 eur.

 

Ani jeden z obžalovaných si štvrtkový verdikt nevypočul a dali súhlas advokátom na zasadnutie v ich neprítomnosti. ŠTS rozhodoval 27. apríla 2021 a voči verdiktu podal odvolanie prokurátor aj obžalovaní.

 

V banke vytvorili organizovanú skupinu

NS SR už v októbri 2019 zrušil časť oslobodzujúceho rozsudku pre bývalého šéfa Devín banky aj ďalších štyroch spoluobžalovaných. Odvolanie prokurátora zamietol len v prípade jednej obžalovanej.

 

Vecou sa tak opäť zaoberal ŠTS v Pezinku. Senát ŠTS v Banskej Bystrici v máji 2018 oslobodil spod obžaloby Kanisa aj ďalších vtedy piatich spoluobžalovaných. Prokurátor sa voči rozsudku odvolal.

 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v trestnej veci Devín banky v júli 2015 obžalobu na šesť osôb – Kanisa a spol. – pre pokračovacie trestné činy sprenevery a úverového podvodu. V organizovanej skupine mali byť štyria zamestnanci banky a dvaja členovia predstavenstva.

 

V období rokov 1998 – 2001 vykonávali podľa obžaloby v mene Devín banky rôzne finančné transakcie pri vykonávaní termínovaných vkladov spojených so zmenkovými obchodmi a poskytovaním úverov vybraným slovenským a ruským firmám.

 

Spreneverou pri termínovaných vkladoch mali spôsobiť škodu 30 930 000 eur. Podvodným spôsobom malo byť tiež poskytnutých 25 úverov v objeme 88 400 000 eur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona