Súd poslal Bakiho Sadikiho opätovne na 22 rokov za mreže

NETKY.SK • 2 Apríl 2014, 13:22 • 2 min
Súd poslal Bakiho Sadikiho opätovne na 22 rokov za mreže

PREŠOV – Druhostupňový Krajský súd v Prešove dnes zamietol odvolanie Bakiho Sadikiho voči rozsudku okresného súdu zo 16. decembra minulého roku a potvrdil pôvodný rozsudok odňatia slobody na 22 rokov.

slovakia

left justify in out

Uznal ho vinným z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok a prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi na medzinárodnej úrovni. Rozsudok je právoplatný. Trest si odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Dnešné pojednávanie sa konalo v neprítomnosti Bakiho Sadikiho, ktorý o to požiadal sám. Obhajca uviedol, že využijú aj mimoriadne dovolenie.

 

Predseda senátu uviedol, že preskúmal rozsudok a má za to, že Okresný súd v Prešove správne oprel svoj rozsudok o výpovede svedkov. V záverečných rečiach prokuratúra žiadala potvrdiť pôvodný rozsudok. Obhajca požadoval proces vrátiť na okresný súd a opätovne vypočuť svedka Jána Cibulu, v čom mu odvolací súd nevyhovel. 

 

Pôvodný proces so šéfom organizovanej drogovej skupiny Bakim Sadikim sa začal v jeho neprítomnosti 24. januára 2011 na Okresnom súde v Prešove. Spolu s hlavným obžalovaným boli súdení aj jeho dvaja komplici, ktorých súd 13. júna 2011 poslal zhodne na 15 rokov za mreže. Baki Sadiki, ktorý bol v tom čase na úteku na neznámom mieste, bol odsúdený v neprítomnosti na 22 rokov. Podľa obžaloby v rokoch 2007 a 2008 z Turecka distribuovali na Slovensko heroín, ktorý bol ukrytý v letnej obuvi. Malo ísť najmenej o šesť zásielok s množstvom po 20 kilogramov neriedeného heroínu. Verdikt prvostupňového súdu potvrdil 21. septembra 2011 aj odvolací Krajský súd v Prešove. 

 

Bakiho Sadikiho zadržali na základe medzinárodného zatykača v kosovskom Gnjilane v októbri 2012. Následne požiadal o obnovenie procesu z dôvodu, že nebol prítomný na súde a nemohol sa osobne brániť proti obžalobe. Okresný súd v Prešove 30. mája 2013 rozhodol o obnovení procesu, proti čomu podal prokurátor sťažnosť. O tej rozhodol Krajský súd v Prešove 3. septembra 2013, keď zrušil rozhodnutie prvostupňového sudu z procesných dôvodov a zároveň sám nariadil obnovu procesu. Vysvetlil to tým, že umožnenie nového procesu bola podmienka kosovských justičných orgánov pri vydávaní Bakiho Sadikiho na Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies