Súd oslobodil Milana Zenglera v prípade vraždy trénera Nôtu

NETKY.SK • 21 August 2013, 16:05 • 2 min
Súd oslobodil Milana Zenglera v prípade vraždy trénera Nôtu

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes zamietol odvolanie prokurátora a potvrdil oslobodzujúci rozsudok v prípade vraždy futbalového trénera Júliusa Nôtu, za ktorú stíhali 28-ročného Milana Zenglera z Rimavských Janoviec. Rozhodnutie je právoplatné, ale prokurátor pre médiá pripustil, že zváži možnosť podať dovolanie na Najvyšší súd SR ako mimoriadny opravný prostriedok.

slovakia

left justify in out

Asistenta trénera prvoligového mužstva MFK Rimavská Sobota a zároveň trénera brankárov v klube, či mládežníckych reprezentačných mužstvách Slovenska Júliusa Nôtu zavraždili 20. februára 2009 v Rimavských Janovciach. Útočník ho pichol nožom do krku, pričom mu prerezal krčnú tepnu a hrdlovú žilu. Zranený ešte stihol prejsť niekoľko metrov, ale napriek rýchlemu lekárskemu zásahu zomrel. 
Zenglera obvinili na základe výpovedí dvoch bratov a ďalších svedkov. Svedectvá však neboli jednoznačné a Okresný súd v Banskej Bystrici Zenglera v apríli 2011 pre nedostatok dôkazov spod obžaloby oslobodil. 

Krajský súd potom vyhovel odvolaniu prokurátora a prikázal prvostupňovému senátu sa vecou zaoberať nanovo, doplniť dokazovanie a odstrániť rozpory. Ale ani nové pojednávanie rozpory vo výpovediach neodstránilo, ba naopak ešte ich rozšírilo. Preto banskobystrický okresný súd vo februári 2013 opätovne Zenglera spod obžaloby oslobodil. 

Prokurátor odvolaním znovu napadol prvostupňový verdikt a tvrdil, že dôkazy súd vyhodnotil iba jednostranne v prospech obžalovaného a žiadal vrátiť vec na ďalšie doplnenie dokazovania. Odvolací súd mu však nevyhovel a oslobodzujúci rozsudok potvrdil. Predseda krajského senátu v zdôvodnení uviedol, že obžalobe sa nepodarilo zabezpečiť relevantné dôkazy, ktoré by nespochybniteľne svedčili o vine Milana Zenglera. Preukázalo sa, že Zengler v blízkosti miesta vraždy bol, ale nie sú dôkazy o tom, že trénera aj usmrtil. Odvolací súd vyslovil názor, že chybu urobila polícia, ktorá urobila prvotné úkony na mieste činu neskoro. Nehovoriac o tom, že Zengler ako zberateľ zbraní údajne Nôtu zavraždil pre jeho loveckú pušku. Trénerova zbraň však ostala po vražde na mieste činu. Polícii sa nepodarilo zaistiť žiaden vecný dôkaz, ale ani biologické, daktyloskopické či iné stopy. 

Zengler si v súčasnosti odpykáva deväťročný nepodmienečný trest, lebo po obvinení z vraždy polícia našla u neho v dome plynovú pušku sovietskej výroby, podomácky vyrobenú pištoľ a dva náboje. Pretože na zaistené zbrane a strelivo sa vzťahuje povoľovacie konanie podľa zákona o zbraniach, Zenglera obžalovali aj za zločin nedovoleného ozbrojovania. Zengler sa ku zbraniam priznal a súd mu za to uložil deväťročný trest, do ktorého zarátal i predchádzajúci nepodmienečný šesťmesačný trest za držanie marihuany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona