Súd opäť zamietol žiadosť mesta Martin o odklad exekúcie, musí zaplatiť

NETKY.SK • 6 September 2016, 17:28 • 2 min
Súd opäť zamietol žiadosť mesta Martin o odklad exekúcie, musí zaplatiť

MARTIN – Okresný súd (OS) v Martine zamietol tretiu žiadosť mesta Martin o odklad exekúcie z júna 2016 a voči tomuto rozhodnutiu už nie je možné odvolanie. TASR o tom informoval Maroš Havran, mediálny zástupca Petra Kubíka, konateľa spoločnosti PK Faktoring, s.r.o.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie OS v Martine opätovne ukázalo, že podanie návrhu na odklad exekúcie z rovnakých dôvodov, pre ktoré súd už raz návrh na odklad exekúcie zamietol, je obštrukciou vedenia mesta Martin a konkurzného správcu v snahe vyhnúť sa povinnosti zaplatiť dlh. Akékoľvek ďalšie predlžovanie doby, kedy mesto Martin odmieta splatiť svoj dlh, túto čiastku ešte viac navyšuje a zároveň zvyšuje hrozbu, že mesto príde aj o ďalší majetok v jeho vlastníctve," podotkol k rozhodnutiu OS v Martine Kubík.

 

Pripomenul, že poslanci Mestského zastupiteľstva v Martine schválili už 22. apríla 2016 podpísanie úverovej zmluvy so Slovenskou sporiteľnou, a. s., na úhradu záväzku voči spoločnosti PK Faktoring, s. r. o., pre ktorý sa mesto ocitlo na konci marca v nútenej správe. "Umelé predlžovanie exekúcie obštrukciami zároveň znamená, že po dobu ich trvania bude mesto naďalej v nútenej správe. Skoré ukončenie nútenej správy v horizonte 'niekoľkých týždňov' pritom primátor občanom sľuboval už v apríli tohto roku," uviedol konateľ PK Faktoring, s.r.o.

 

Podľa hovorkyne mesta Martin Zuzany Kalmanovej vzhľadom na to, že v prípade sa vyskytli nové skutočnosti, mesto v pondelok 5. septembra opätovne podalo na OS v Martine návrh na odklad exekúcie. "V návrhu boli špecifikované všetky skutočnosti, ktoré z nášho pohľadu bránia exekúcii, vrátane našej výzvy veriteľovi na rokovanie a zloženie dlžnej čiastky do notárskej úschovy. Aj naďalej aktívne využívame všetky právne prostriedky, aby sme ochránili milióny eur, ktoré patria Martinčanom," dodala Kalmanová.

 

Ministerstvo financií SR zaviedlo v Martine 24. marca nútenú správu. Tá je výsledkom kauzy okolo vybudovania lyžiarskeho strediska na Martinských holiach, ktorá sa začala v roku 1995.

 

"Bývalé vedenie mesta Martin malo záujem vybudovať lyžiarske stredisko na Martinských holiach, čo so sebou nieslo povinnosť vložiť svoj majetok do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole. Nevložilo ho však, pretože ani ďalší akcionári nesplatili svoje vklady. V roku 2002 štatutárni zástupcovia Lyžiarskeho strediska Martinské hole zažalovali mesto Martin a žiadali zaplatiť sumu vopred sľúbeného vkladu. Počas niekoľkoročného trvania sporu pohľadávka narástla na viac ako 8,6 milióna eur. Po neúspešnom mimoriadnom dovolaní generálneho prokurátora v prospech mesta Martin vlastník pohľadávky prostredníctvom exekútora zablokoval takmer všetky mestské účty. Mesto súčasne požiadalo ministerstvo financií o zavedenie nútenej správy, ktorej predchádzal vládny audit," vysvetlila hovorkyňa mesta Martin.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona