Súd odvolal znalca obhajoby Evy Varholíkovej-Rezešovej, ospravedlnila sa pozostalým!

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 18:15 • 2 min
Súd odvolal znalca obhajoby Evy Varholíkovej-Rezešovej, ospravedlnila sa pozostalým!

BUDAPEŠŤ - Odvolací súd v Budapešti dnes v prípade Slovenky Evy Varholíkovej, ktorú za spôsobenie smrteľnej dopravnej nehody v Maďarsku odsúdili vlani na šesť rokov väzenia, vytýčil tri nové pojednávania na júl a odvolal znalca obhajoby.

slovakia

left justify in out

Eva Varholíková sa počas pojednávania ospravedlnila pozostalým po obetiach nehody, informoval na svojej webovej stránke maďarský denník Magyar Nemzet.
     

Prokurátor dnes počas pojednávania namietol, že znalca v oblasti dopravy Gábora Melegha súd nevylúčil z procesu. Podľa jeho slov totiž mala byť dostatočným dôvodom na takýto krok skutočnosť, že sa objavili pochybnosti o jeho nestrannosti.
     

Oslobodenie od obžaloby žiadal dnes na odvolacom súde v Budapešti obhajca Slovenky Evy Varholíkovej, ktorú za spôsobenie dopravnej nehody v Maďarsku so štyrmi obeťami na životoch odsúdil vlani prvostupňový súd na šesť rokov väzenia.
     

Péter Novák žiadal, aby odvolací súd oslobodil jeho mandantku od obžaloby bez ďalšieho dokazovania. Ak súd nepripustí takúto možnosť, v tom prípade obhajca avizoval, že predloží ďalšie dôkazy. Novák povedal, že o zrušenie prvostupňového verdiktu bude žiadať iba v prípade, ak jeho predchádzajúce iniciatívy súd odmietne.
     

Právna zástupkyňa pozostalých obetí tvrdila, že vodič auta obetí nemohol náhle vojsť do jazdnej dráhy Slovenky, ako dôkaz sa odvolala na videozáznam z diaľnice, na ktorom vodič vozidla Fiat Punto jazdil vždy vo vonkajšom jazdnom pruhu, občas sa priblížil k deliacej čiare pred predbiehaním, ak však za ním išlo auto, okamžite sa stiahol späť.
     

Obhajca odsúdenej v súvislosti s hodnotením právnej zástupkyne pozostalých, podľa ktorej zo záznamu kamerového systému diaľnice vyplýva, že vodič vozidla obetí bol pozorný a predvídavý, Novák povedal, že to je síce pravda, avšak vodič fiata pri predbiehaniach nikdy nepoužil smerovky.
     

Obhajca zdôraznil, že existuje dôkaz, že Eva Varholíková pila alkohol iba tri minúty pred nehodou, tento alkohol ešte nemohla vstrebať a teda nemohol ju pri nehode ovplyvniť.
     

Novák inicioval, aby súd zhromaždil všetky expertízy a dal ich preveriť novým expertom. V prípade, ak súd vyhovie tejto iniciatíve, potom by podľa jeho vyjadrenia Slovenku museli zbaviť obžaloby.
     

Po reči obhajcu sa k slovu dostala aj samotná Eva Varholíková, píše server. Hovorila po maďarsky, naznačila, že rozumie maďarčine, pretože je sčasti maďarského pôvodu. Tlmočníka si vyžiadala podľa vlastných slov pre obavy, že nebude dobre rozumieť odborným termínom. Eva Varholíková sa vzápätí ospravedlnila pozostalým po obetiach nehody. "Je mi to hrozne ľúto," povedala s plačom a zároveň vyzvala súd, aby rozhodol nezaujato.
     

Eva Varholíková, jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na miestne v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.
     

Obvinenú odsúdil Okresný súd v Gödöllö 22. novembra 2013 na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.
     

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Od obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Na základe odvolania prokurátora vlani 3. decembra súd zrušil domácu väzbu a Slovenku previezli späť do väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies