Súd odsúdil Ladislava K. za bombový výbuch v Košiciach na 10 rokov väzenia

NETKY.SK • 2 November 2017, 14:34 • 2 min
Súd odsúdil Ladislava K. za bombový výbuch v Košiciach na 10 rokov väzenia

KOŠICE - Za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy vo štvrtok odsúdil Okresný súd Košice I Ladislava K. na úhrnný desaťročný trest odňatia slobody. Je to o 13,5 roka menej, ako mu v danej kauze vymeral minulý rok. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaný aj krajský prokurátor sa opätovne odvolali na krajský súd.

slovakia

left justify in out

Prípad sa týka výbuchu rúrkovej bomby uloženej v odpadkovom koši pri prevádzke rýchleho občerstvenia na košickej ulici Protifašistických bojovníkov. Explózia podomácky vyrobenej bomby 28. decembra 2011 našťastie nikoho nezranila. Celkovo obžaloba zahŕňala desať skutkov vrátane nedovoleného ozbrojovania, zasielania výhražných listov alebo výbušných systémov, a to košickému veterinárovi, obchodnému reťazcu Tesco a Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie (ÚVLF) v Košiciach. Obžalovaný sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat, obhajoba na pojednávaniach argumentovala jeho duševnou poruchou a skresleným vnímaním reality.

 

Súd dnes uznal Ladislava K. za vinného zo zločinov všeobecného ohrozenia, nedovoleného ozbrojovania a vydierania, pokusu obzvlášť závažného zločinu vydierania, prečinu nebezpečného vyhrážania a pokusu prečinu ublíženia na zdraví. Za výkon trestu mu súd určil ústav so stredným stupňom stráženia a uložil mu aj ochranný dohľad v trvaní troch rokov. Súd sa podľa predsedu senátu stotožnil so závermi znaleckého posudku z oblasti psychiatrie, že "rozpoznávajúce a ovládajúce zložky schopnosti obžalovaného neboli znížené podstatnou mierou".

 

Napriek podstatnému zníženiu trestu sa Ladislav K. odvolal na krajský súd. Ak by platil štvrtkový trest, musel by si odsedieť vo väzení ešte štyri roky. "To je vzhľadom na jeho zdravotný stav dosť dlhá doba, lebo už teraz má zhoršený stav tým, že sa prejavujú vedľajšie účinky liekov. Som presvedčená, že potrebuje terapie a byť v liečebnom ústave," uviedla obhajkyňa Tatiana Vorobelová. Vyjadrila zároveň nesúhlas s posúdením skutku zaslania výhražného listu pre spoločnosť Tesco s požiadavkou 100.000 eur ako pokus obzvlášť závažného zločinu vydierania, podľa nej išlo len o zločin vydierania.

 

Okresný súd rozhodoval v kauze už tretíkrát. Pôvodne bol Ladislav K. obžalovaný a v roku 2014 odsúdený za obzvlášť závažný zločin terorizmu. Najvyšší súd SR prvotný rozsudok v roku 2016 zrušil s tým, že nešlo o terorizmus. V druhom rozsudku zo septembra 2016 okresný súd odsúdil Ladislava K. na 23,5 roka. Tento rozsudok následne zrušil krajský súd pre porušenie ustanovení Trestného zákona.

 

Ladislav K. je za mrežami vrátane väzby už takmer šesť rokov. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) mu tento rok priznal odškodné 15.500 eur s tým, že dôvody väzby, ktoré vnútroštátne orgány uviedli v rozhodnutiach o sťažovateľovej žiadosti o prepustenie z decembra 2013, nebrali do úvahy jeho duševný stav.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona