Súd odmietol žalobu exkomisára na Barrosa

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 13:17 • 2 min
Súd odmietol žalobu exkomisára na Barrosa

BRUSEL - Súdny dvor Európskej únie v utorok oznámil zamietnutie sťažnosti bývalého člena Európskej komisie Johna Dalliho, ktorý obvinil vtedajšieho predsedu výkonného orgánu EÚ Josého Manuela Barrosa z nespravodlivého konania, čo vyvrcholilo jeho vynúteným odchodom.

slovakia

left justify in out

Maltský exminister John Dalli súdu minulý rok povedal, že Barroso ho neprávom z komisie v roku 2012 vyštval. Podľa jeho slov mu dal na abdikáciu pol hodiny a odmietol jeho žiadosť o 24-hodinovú lehotu. Tribunál EÚ však skonštatoval, že rezignoval sám a preto aj odmietol jeho žiadosť o odškodnenie.

 

Niekdajší maltský minister a podnikateľ, ktorý bol v rokoch 2010 až 2012 eurokomisárom pre zdravie a ochranu spotrebiteľov, sa rozhodol odstúpiť z funkcie na základe správy protikorupčnej agentúry EÚ týkajúcej sa podozrivých okolností prípravy novej protitabakovej legislatívy. Dalli údajne vedel o konaní istého Malťana, ktorý výmenou za 60 miliónov eur ponúkal švédskej tabakovej firme svoje kontakty s eurokomisárom s cieľom dosiahnuť zmeny v jej prospech. Samotný Dalli však označil kontakty s lobistami za nevinné, pričom údajne sa s jedným stretol v hoteli, no bez vedomosti, o koho ide. Barroso však súdu povedal, že nemal na výber a musel ho uvoľniť z funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona