Súd odmietol vydať šéfa MOL-u do Chorvátska

NETKY.SK • 7 Október 2013, 18:01 • 2 min
Súd odmietol vydať šéfa MOL-u do Chorvátska

BUDAPEŠŤ - Mestský súd v Budapešti v pondelok odmietol žiadosť chorvátskej prokuratúry o vydanie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa skupiny MOL Zsolta Hernádiho. Informovala o tom skupina MOL.

slovakia

left justify in out

Podľa nej sa voči tomuto rozhodnutiu nie je možné odvolať. "Dôvodom je, že prípad, na ktorý sa odvoláva chorvátska prokuratúra, a to podplácanie v medzinárodných vzťahoch, už bol v Maďarsku vyšetrený so záverom, že Zsolt Hernádi tento trestný čin nespáchal. Toto rozhodnutie je právne záväzné," upozornila firma.

Chorvátsky súd vydal minulý týždeň príkaz na zadržanie šéfa maďarskej ropnej a plynárenskej skupiny MOL po tom, ako sa nedostavil na výsluch v prípade podozrenia z korupcie. Záhreb prešetruje podozrenie, že MOL údajne v roku 2008 podplácal bývalého premiéra Iva Sanadera so zámerom získať kontrolu nad chorvátskou energetickou firmou INA, a to aj bez kúpy väčšinového podielu.

Maďarské úrady ešte pred pondelňajším rozhodnutím súdu zamietli dve žiadosti Chorvátska vypočuť Hernádiho, pričom sa odvolávali na ochranu národných záujmov. Uviedli, že nie je na to dôvod z právneho hľadiska. Maďarsko viedlo v rokoch 2011 až 2012 vlastné vyšetrovanie prípadu s tým, že podľa neho MOL ani jeho predstavitelia nehrali žiadnu rolu v údajnom prípade korupcie.

Súd minulý rok uznal Sanadera vinným, že prijal úplatok 5 mil. eur od spoločnosti MOL výmenou za zabezpečenie dominantného postavenia vo firme INA. MOL aj Sanader obvinenia odmietajú a Sanader sa proti rozhodnutiu súdu odvolal. Hernádi tiež poprel akékoľvek previnenie. MOL vlastní podiel v spoločnosti INA na úrovni blízko 50 %, zatiaľ čo chorvátska vláda má 45 %.

MOL je medzinárodnou integrovanou ropno-plynárenskou skupinou v strednej a východnej Európe so sídlom v Budapešti. Svoju činnosť vykonáva v Európe, na Blízkom východe, v Afrike a v krajinách Spoločenstva nezávislých štátov. Na Slovensku pôsobí maďarský MOL prostredníctvom rafinérskej spoločnosti Slovnaft, a.s. v ktorej drží 98,4 % akcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona