Súd obvinil 20 dôstojníkov tureckej polície z protizákonného odpočúvania

NETKY.SK • 27 Júl 2014, 09:52 • 2 min
Súd obvinil 20 dôstojníkov tureckej polície z protizákonného odpočúvania

ISTANBUL - Istanbulský súd obvinil v sobotu 20 vysokopostavených dôstojníkov tureckej polície z protizákonného odpočúvania a nariadil, aby boli až do súdneho procesu vzatí do väzby.

slovakia

left justify in out

V rovnakej veci súd v dohľadnom čase vypočuje aj ďalších 49 dôstojníkov polície, informuje agentúra AP.
      

Dôstojníkov zadržiavajú od 22. júla, keď sa uskutočnila celoštátna razia. Sú podozriví zo zapletenia sa do špionáže a nelegálneho odpočúvania počas prešetrovania podozrení z korupcie, ktoré sa týkali ľudí v najbližšom okolí premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.
      

Spravodajský kanál CNN Türk v deň zadržania spresnil, že v 22 provinciách bolo zadržaných 76 policajných dôstojníkov, ktorí sú podozriví aj z pokusu o vytváranie zločineckej organizácie.
      

Miestne médiá uviedli, že väčšina zo zadržaných zastávala kľúčové pozície počas vlaňajšieho vyšetrovania podozrení z korupcie, ktoré viedlo k odvolaniu troch ministrov Erdoganovho kabinetu a zadržaniu významných podnikateľov pohybujúcich sa v blízkosti premiéra.
      

Decembrový korupčný škandál sa stal pre Erdogana najväčšou výzvou počas 11 rokov jeho pôsobenia v úrade premiéra. Vyústil aj do otvoreného sporu s jeho bývalým spojencom a podporovateľom, exilovým duchovným duchovný Fethullahom Gülenom a jeho hnutím Hizmet s miliónmi priaznivcov po celom svete. 
      

Erdogan vykreslil vyšetrovanie korupcie ako pokus o prevrat v justičnom systéme a vytvorenie štátu v štáte prostredníctvom sympatizantov hnutia Hizmet, z ktorých mnohí v Turecku pôsobia práve v polícii a súdnictve. Gülen túto interpretáciu odmietol a uviedol, že mnohí odvolaní policajní dôstojníci a zamestnanci súdov a prokuratúry nemali s jeho hnutím nič spoločné.
      

Gülen sa zaslúžil o to, aby Erdoganova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) od roku 2002 trikrát vyhrala parlamentné voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies