Súd nevyhovel žiadosti Sergeja Salmanova, aby bol prepustený z väzby na slobodu

NETKY.SK • 6 September 2013, 13:09 • 2 min
Súd nevyhovel žiadosti Sergeja Salmanova, aby bol prepustený z väzby na slobodu

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, zamietol žiadosť Sergeja Salmanova prepustiť ho z väzby, kde je v súvislosti s obvinením z podplácania pracovníčky Daňového úradu v Šamoríne, a tak tento podnikateľ zostáva za mrežami.

slovakia

left justify in out

"Dnes bolo na Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) doručené rozhodnutie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, vo veci žiadosti Sergeja S. o prepustení z väzby, z ktorého vyplynulo, že sudca nevyhovel žiadosti obvineného o prepustenie, a teda Sergej S. zostáva naďalej vo väzbe. Nakoľko sudca nevyhovel ani návrhu prokuratúra o rozšírení väzby o dôvod možnosti úteku, prokurátor ÚŠP plánuje podať sťažnosť, o ktorej po doručení bude rozhodovať Najvyšší súd SR," povedala dnes pre TASR hovorkyňa ÚŠP Andrea Predajňová.

ŠTS prejednával žiadosť obvineného už 3. septembra. Záverečné návrhy boli prednesené zo strany prokurátora, ako aj obvineného a jeho obhajcov, pričom zo strany ŠTS nedošlo vtedy ku konečnému rozhodnutiu. Podľa vyjadrenia konajúceho sudcu k rozhodnutiu a doručeniu písomného vyhotovenia tohto rozhodnutia malo dôjsť v najbližších dňoch, o čom budú strany konania upovedomené. To nastalo práve dnes.

"V kauze podplácania pracovníčky daňového úradu v súčasnosti prebiehajú už len záverečné úkony vyšetrovania (preštudovanie spisového materiálu vyšetrovateľom), po čom bude zrejme spisový materiál predložený prokurátorovi ÚŠP s návrhom na konečné rozhodnutie," dodala 3. septembra hovorkyňa ÚŠP Predajňová.

Na Okresnom súde Bratislava 1 dnes pokračuje zase pojednávanie so synom Sergeja Salmanova - Alexandrom Salmanovom v inom prípade, keď je obžalovaný za trestný čin výtržníctva. Podľa obžaloby Generálnej prokuratúry SR mal 14. marca 2011 Alexander Salmanov pred hotelom Kempinski v Bratislave udrieť na sklenenú výplň okna auta poškodeného podnikateľa Ľubomíra Somorovského. Následne mal obžalovaný najmenej tri razy na vozidlo vystreliť zo svojej zbrane, ktorú mal v legálnej držbe. Podľa výpovede znalca Alexander Salmanov strieľal s ostrými nábojmi. Mal mu poškodiť disky kolies nábojmi kalibru 9 mm.

Alexander Salmanov je obžalovaný z prečinu výtržníctva so zbraňou v ruke podľa paragrafu 364, kde mu hrozí trest odňatia slobody od šiestich mesiacov do troch rokov. V tomto prípade sa na nižšom súde konalo už štyri razy. Vypovedal už aj poškodený podnikateľ, ktorý má byť podľa neoficiálnych informácií blízky bratislavskej skupiny piťovcov.

Alexander Salmanov a jeho otec Sergej Salmanov sú od 23. apríla vo väzbe v súvislosti s inou trestnou činnosťou podplácania a korupcie v kauze spoločnosti AB Kozmetika, kde mali podľa polície sľúbiť vyššie spomínanej pracovníčke Daňového úradu v Šamoríne 100.000 eur. Do väzby ich zobral senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Pôvodne ŠTS - pracovisko Banská Bystrica do väzby nezobral a otec a syn boli stíhaní na slobode. Dôvodmi väzby NS SR bolo, že dvojica mohla ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti.

Podnikateľ Sergej Salmanov vlastní niekoľko firiem a podniká v oblasti výroby alkoholu, prenájmu nehnuteľností a výroby kozmetiky. V minulosti bol obvinený z podvodu, keď mal bezodplatne získať podiel v spoločnosti AB Kozmetika falošným podpisom práve podnikateľa Ľubomíra Somorovského, uviedol v apríli portál topky.sk s tým, že s týmto podvodom pravdepodobne súvisela aj spomínaná streľba pred bratislavským hotelom Kempinski spred roka a pol.

Ďalšou z káuz spájanou s rodinou bol aj spor o podiel v Ski parku Ružomberok, ktorý vznikol medzi Sergejom Salmanovom a Ľubomírom Kudličkom, ktorý figuroval na mafiánskych zoznamoch ako člen takáčovcov, pripomenul portál. Sergeja a Alexandra Salmanovovcov zadržali policajti v pondelok 15. apríla ráno, len pár hodín po tom, ako sa obaja zabávali na súťaži Miss Slovensko 2013.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies