Súd neprijal obžalobu na podnikateľov Salmanovcov

NETKY.SK • 10 Január 2014, 12:29 • 2 min
Súd neprijal obžalobu na podnikateľov Salmanovcov

PEZINOK – Prípad podnikateľov – otca a syna Sergeja a Alexandra Salmanovcov, obvinených z podplácania šéfky daňového úradu v Šamoríne, sa môže vrátiť do prípravného konania.

slovakia

left justify in out

Senát Špecializovaného trestného súdu totiž dnes na neverejnom zasadnutí odmietol obžalobu a vrátil ju prokurátorovi. „Pretože súd zistil závažné procesné chyby a porušenie práv obhajoby,“ vysvetlila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Uznesenie zatiaľ nie je právoplatné, po doručení písomného zdôvodnenia sa môže prokuratúra odvolať.

Dozorujúceho prokurátora z Úradu špeciálnej prokuratúry dnešné rozhodnutie prekvapilo, pretože rátal s tým, že sa dnes malo rozhodovať len o žiadosti obvinených, aby ich prepustili z väzby. Podľa jeho slov senát ešte svoju právnu argumentáciu nezdôvodnil, len konštatoval svoj verdikt. „Nepoznám ani v minimálnej miere úvahy súdu, takže sa k nim teraz neviem vyjadriť,“ dodal. Zatiaľ nechce predbiehať, ale on sám nemá vedomosť o procesných porušeniach v podanej obžalobe. „Ak nevzhliadnem právne opodstatnenú argumentáciu súdu, s najväčšou pravdepodobnosťou podám opravný prostriedok,“ uviedol prokurátor s tým, že by išlo o sťažnosť, ktorú by posudzoval Najvyšší súd SR. Pripustil, že teraz sa miska váh čiastočne naklonila v prospech obvinených. 

Sergeja a Alexandra S. v tomto konkrétnom prípade obvinili z ponúknutia úplatku 290-tisíc eur pre daniarku, ktorá mala podnikateľom pomôcť s nadmernými odpočtami DPH. Časť peňazí si podľa prokurátora daniarka aj prevzala, naposledy v marci 2011. Dovedna si podľa neho reálne zobrala 40-tisíc eur v dvoch samostatných plneniach. Ona sa k nekalému počínaniu priznala, je obvinená v samostatnom konaní a vyšetrovanie jej prípadu smeruje k záveru. 

Verejnosť prípad pozná najmä cez medializované videonahrávky o údajných úplatkoch. Prokurátor potvrdil, že nahrávku v prípade predložil ako podporný dôkaz. V kauze vypočuli asi 40 svedkov. 

Súd dnes napokon nerozhodoval o žiadosti obvinených, aby ich prepustili z väzby, lebo tí po tom, ako sa dozvedeli o vrátení obžaloby, svoje návrhy súvisiace s väzbou stiahli. Ešte v decembri rozhodol ústavný súd o sťažnosti Sergeja S. proti väzbe. Síce rozhodol o porušení práv, ale iba z dôvodu nedostatočného zdôvodnenia. Z väzby ho neprepustil, len mu priznal trovy konania, ktoré mu má preplatiť najvyšší súd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona