Súd nemohol rozhodnúť v kauze bývalého šéfa Drukosu Mojžiša, nemá spis

NETKY.SK • 12 Január 2015, 10:29 • 2 min
Súd nemohol rozhodnúť v kauze bývalého šéfa Drukosu Mojžiša, nemá spis

BANSKÁ BYSTRICA – Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, dnes nemohol rozhodnúť o tom, či povolí obnovu konania, o ktorú požiadal bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos - František Mojžiš. Ten si odpykáva právoplatný 8,5-ročný trest odňatia slobody za trestný čin podvodu.

slovakia

left justify in out

ŠTS dnešné zasadnutie zrušil. Ako pre TASR zdôvodnila jeho hovorkyňa Katarína Kudjáková: "Spis je na Najvyššom súde kvôli dovolaniu. Bez neho ŠTS nemôže konať." Mojžiš požiadal o obnovu konania koncom júna minulého roka.

 

Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos si od 14. júna 2012 odpykáva právoplatný 8,5-ročný trest odňatia slobody za trestný čin podvodu, keď o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu SR, ktorý zamietol jeho odvolanie voči rozsudku nižšieho ŠTS. Mojžiša hneď po vynesení verdiktu eskortovali do väzenia s minimálnym stupňom stráženia.

 

Podľa obžaloby bol Mojžiš zodpovedný za to, že v rokoch 1999 až 2002 prišli o peniaze, zväčša celoživotné úspory, tisícky ľudí, ktorým sľuboval nereálne zhodnotenie ich financií. Súd ho napokon uznal za vinného z toho, že od 1367 klientov Drukosu vylákal 237,7 milióna korún a od 23.823 členov BVD družstva 3,729 miliardy korún. Podľa súdu Mojžiš zneužíval dôveru ľudí, nedostatok ich skúseností, navyše ich ovplyvňoval zavádzajúcou reklamou, v ktorej sľúbil 15- až 31-percentný výnos a vedel, že tieto záväzky nie je schopný splniť. Mojžišovi pôvodne hrozilo päť až 12 rokov za mrežami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona