Súd nariadil prepustiť dvoch novinárov denníka Cumhuriyet

NETKY.SK • 10 Marec 2018, 06:05 • 2 min
Súd nariadil prepustiť dvoch novinárov denníka Cumhuriyet

ISTANBUL - Popredného investigatívneho novinára Ahmeta Šika, píšuceho pre turecký opozičný denník Cumhuriyet (Republika), nariadil v piatok súd prepustiť z vyšetrovacej väzby, kde sa ocitol pre údajné aktivity spojené s terorizmom. Súd v meste Silivri blízko Istanbulu tiež rozhodol o prepustení šéfredaktora tohto denníka Murat Sabunca, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na správu tureckej štátnej tlačovej služby Anadolu.

slovakia

left justify in out

Vo vyšetrovacej väzbe naďalej zostáva Akin Atalay, predseda správnej rady Cumhuriyetu. Podľa medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International, ktorá proces s novinármi a ďalšími pracovníkmi denníka sleduje, sa nasledujúce pojednávanie uskutoční o týždeň - v piatok 16. marca.

 

Šik a Sabuncu boli vo vyšetrovacej väzbe od roku 2016 pre obvinenia z "podporovania teroristických organizácií" vrátane kurdských milícií a hnutia exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorému turecké vedenie pripisuje zodpovednosť za zmarený pokus o vojenský prevrat z leta 2016. Tieto obvinenia turecká prokuratúra podľa údajov agentúry AP vzniesla voči celkove 19 novinárom a iným pracovníkom Cumhuriyetu.

 

Už pri dávnejších pojednávaniach nariadil súd časť obvinených novinárov prepustiť na slobodu až do vynesenia rozsudku. V prípade usvedčenia by mohol niektorých z nich poslať do väzenia až na 43 rokov.

 

Denník Cumhuriyet je kritický voči vláde a v roku 2015 rozhneval prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zverejnením článku, podľa ktorého Turecko posielalo zbrane opozičným silám v Sýrii. Medzinárodné organizácie na ochranu slobody tlače a ľudských práv požadujú, aby boli novinári zbavení obvinení.

 

V Turecku je v súčasnosti väznených vyše 150 novinárov a iných pracovníkov médií, čo je spomedzi krajín sveta jeden z najvyšších počtov. Mnohí z nich sú spájaní s Gülenom, zatiaľ čo v iných prípadoch ide o Kurdov a ľavičiarov kritizujúcich vládu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies