Súd musí obžalobu podnikateľov Sergeja a Alexandra Salmanovovcov prerokovať znova

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 13:40 • 2 min
Súd musí obžalobu podnikateľov Sergeja a Alexandra Salmanovovcov prerokovať znova

BRATISLAVA - Obžalobou na podnikateľov otca a syna Sergeja a Alexandra Salmanovovcov, ktorí sú obvinení z podplácania šéfky daňového úradu v Šamoríne, sa musí znovu zaoberať Špecializovaný trestný súd. Ten v januári obžalobu na otca a syna odmietol a vrátil ju prokurátorovi.

slovakia

left justify in out

Úrad špeciálnej prokuratúry voči tomu podal sťažnosť na najvyšší súd a uspel. "Najvyšší súd SR sa stotožnil so sťažnosťou prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a nenašiel pochybenia, ktoré konštatoval Špecializovaný trestný súd pri odmietnutí obžaloby," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Ako dodala, podľa tohto rozhodnutia najvyššieho súdu je Špecializovaný trestný súd povinný o obžalobe prokurátora znovu konať a rozhodnúť.

 

Senát Špecializovaného trestného súdu 10. januára odmietol obžalobu na otca a syna S. a vrátil ju prokurátorovi. Dôvodom boli podľa súdu závažné procesné chyby a porušenie práv obhajoby. Prokuratúra preto podala voči tomuto rozhodnutiu súdu sťažnosť na najvyšší súd. 

 

Sergeja a Alexandra Salmanova v tomto konkrétnom prípade obvinili z ponúknutia úplatku 290-tisíc eur pre daniarku, ktorá mala podnikateľom pomôcť s nadmernými odpočtami DPH. Časť peňazí si podľa prokurátora daniarka aj prevzala, naposledy v marci 2011. Dovedna si podľa neho reálne zobrala 40-tisíc eur. Ona sa k počínaniu priznala, je obvinená v samostatnom konaní a vyšetrovanie jej prípadu smeruje k záveru. Verejnosť prípad pozná najmä cez medializované videonahrávky o údajných úplatkoch. Prokurátor potvrdil, že nahrávku v prípade predložil ako podporný dôkaz. V kauze vypočuli asi 40 svedkov. 

 

Sergej Salmanov figuroval ako poškodený v prípade vydierania svojím bývalým obchodným partnerom Ľubomírom Salmanovom, ktorého v septembri 2013 trestným rozkazom odsúdil Okresný súd Bratislava I na dvojročné väzenie s podmienečným odkladom na štyri roky. Ten ale podal voči trestnému rozkazu odpor a preto kauza pokračuje hlavným pojednávaním. Podľa obžaloby sa Ľubomír Salmanov vyhrážal Sergejovi Salmanovi v štvorstranovom liste. V liste Sergejovi Salmanovi okrem iného píše, že v jeho kanceláriách mal umiestnené kamery a odpočúvacie zariadenie. "Do posledných dní som mal v tvojej kancelárii a samozrejme aj vo všetkých ostatných kanceláriách kamery s mikrofónmi a mimo toho v tvojej ešte jednu plošticu, ktorá nereaguje na to rušenie, aj to rušenie je už dva roky nefunkčné, pretože som tam posunul frekvencie a ruší to niečo úplne iné a nie hlas, takže aj zvonka je všetko počuť, keď treba, ale netreba, lebo všetko mám nahraté. Viem všetko, čo si o mne kedy povedal, s kým a komu, viem všetko, čo riešiš, čo sa chystáš urobiť, všetky stratégie, podvody".

 

Z listu čítal prokurátor počas pojednávania so Sergejovým synom Alexandrom. Toho 6. septembra 2013 uznal Okresný súd Bratislava I vinným z prečinu výtržníctva. Podľa súdu strieľal Alexander Salmanov v marci 2011 pred bratislavským hotelom Kempinski na limuzínu podnikateľa Ľubomíra Salmanova. Napísanie listu predchádzalo tejto streľbe. Alexandrovi Salmanovi súd udelil peňažný trest 3 500 eur. Rozsudok nie je právoplatný, pretože obhajca obžalovaného sa odvolal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona