Súd EÚ vyradil Hamas zo zoznamu teroristických organizácii

NETKY.SK • 17 December 2014, 11:38 • 2 min
Súd EÚ vyradil Hamas zo zoznamu teroristických organizácii

LUXEMBURG - Všeobecný súd Európskej únie dnes z procedurálnych dôvodov anuloval rozhodnutie o zaradení palestínskeho militantného hnutia Hamas na zoznam teroristických organizácii.

slovakia

left justify in out

Súd so sídlom v Luxemburgu ale dočasne ponechal v platnosti doterajšie zmrazenie vkladov členov Hamasu na území EÚ, a to na dobu troch mesiacov. Počas tohto obdobia môže EÚ podniknúť prípadné ďalšie kroky, uviedla agentúra AP. 

 

EÚ zaradila Hamas na svoj zoznam teroristických skupín koncom roku 2001. Toto palestínske hnutie vládnuce v pásme Gazy sa však proti príslušnému rozhodnutiu odvolalo. 

 

Všeobecný súd Európskej únie teraz dospel k záveru, že zaradenie Hamasu na čiernu listinu nebolo založené na preskúmaní reálnej činnosti skupiny, ale na tvrdeniach zverejnených v tlači a na internete. 

 

Sudcovia zdôraznili, že pri svojom rozhodovaní neriešili otázku, či Hamas skutočne patrí medzi teroristické organizácie. Skúmali len samotný proces zaradenia hnutia na čiernu listinu EÚ.

 

Proti dnešnému verdiktu je možné podať odvolanie do dvoch mesiacov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona