Súd dal za pravdu cukrárovi, ktorý gejom odmietol upiecť svadobnú tortu

NETKY.SK • 4 Jún 2018, 18:51 • 2 min
Súd dal za pravdu cukrárovi, ktorý gejom odmietol upiecť svadobnú tortu

WASHINGTON - Najvyšší súd USA sa v pondelok postavil za cukrára, ktorý odmietol upiecť svadobnú tortu homosexuálnemu páru.

slovakia

left justify in out

Zrušil tak verdikt súdu nižšej inštancie v americkom štáte Colorado, podľa ktorého bolo rozhodnutie cukrára Jacka Phillipsa nezákonnou diskrimináciou, uviedla stanica BBC.

 

Porota najvyššieho súdu pomerom hlasov 7:2 rozhodla, že verdiktom coloradského súdu došlo v súlade s prvým dodatkom americkej ústavy k porušeniu Phillipsových ľudských práv. Kauza svadobnej torty je podľa väčšinového názoru poroty "učebnicovým príkladom" uplatňovania "ústavných slobôd v nových kontextoch".

 

Cukrár Phillips, ktorý v roku 2012 odmietol Davidovi Mullinsovi a Charliemu Craigovi svadobnú tortu upiecť, sa odvolával na svoje náboženské presvedčenie. Tento konzervatívny kresťan tvrdil, že "tvoriví umelci" majú právo rozhodnúť o tom, čo chcú predávať.

 

Colorado patrí k dovedna 22 americkým štátom, ktoré sa vo svojich antidisktiminačných zákonoch venujú sexuálnej orientácii. Práve preto bolo možné, aby Craig a Mullins prípad v tomto štáte vyhrali, priblížila BBC. Najvyšší súd však rozhodol, že verdikt z Colorada bol voči cukrárovi predpojatý.

 

Aktivisti bojujúci sa práva homosexuálov už skôr vyjadrili obavy, že takýto verdikt by mohol stanoviť precedens, na základe ktorého by sa homosexuálne manželstvá posudzovali inak ako heterosexuálne. Najvyšší súd sa však zaoberal výlučne Phillipsovým prípadom a jeho rozhodnutie neznamená, že kvetinári, fotografi a ďalší môžu odteraz homosexuálnym párom odmietnuť poskytovanie svojich služieb.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona