Súd bude rozhodovať o dohode Černáka s prokurátorom v prípade vraždy Holuba

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 12:38 • 2 min
Súd bude rozhodovať o dohode Černáka s prokurátorom v prípade vraždy Holuba

BRATISLAVA - Okresný súd Bratislava I bude v pondelok 27. júna schvaľovať dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel banskobystrický boss Mikuláš Černák s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v prípade vraždy východoslovenského bossa Róberta Holuba a jeho ochrankára Štefana Fabiána z roku 1997.

slovakia

left justify in out

Okrem na doživotie vo viacerých prípadoch odsúdeného Mikuláša Černáka bude súd schvaľovať aj dohodu o vine a treste ďalšieho odsúdeného v tejto kauze, a to Alexandra Horvátha. Prokurátor ÚŠP podal návrh dohody na súd 19. apríla. Dvojica sa k vraždám priznala. Alexander Horváth je odsúdený už na 23 rokov odňatia slobody a Mikuláš Černák na doživotie. V dohode sa navrhuje uznať predchádzajúce odsúdenia, pretože trest uložený skorším rozsudkom sa považuje za dostatočný na ochranu spoločnosti a nápravu páchateľov.

 

Ak súd dohodu schváli, vydá na verejnom zasadnutí rozsudok, proti ktorému nebude možné podať odvolanie alebo dohodu odmietne (neschváli) a vytýči termín konania hlavného pojednávania. Priznanie obvineného v konaní o vine a treste nemožno na hlavnom pojednávaní použiť ako dôkaz. O tom, že sa Mikuláš Černák priznal k vražde R. Holuba informovali justičné zdroje minulý rok v apríli.

 

Vyšetrovateľ uvádzal, že po prvý raz sa pokúsili Holuba zastreliť v Košiciach na čerpacej stanici, lenže strelec ho minul. Druhýkrát Holuba vylákali do Bratislavy, do hotela Danube. Za strelca podľa polície určili Jozefa Roháča, ktorého členovia bratislavskej skupiny sýkorovcov medzi sebou volali Čapica. Holubov ochrankár zomrel na mieste, Holub tento útok prežil. Ťažko zraneného ho však previezli do nemocnice na Kramároch. Tam ho napokon aj zastrelili.

 

Mikuláš Černák sa môže teoreticky dostať na slobodu z ilavskej väznice o približne osem rokov. Banskobystrický boss bol v roku 1997 do roku 2006 vo výkone trestu vo výške osem a pol roka za vydieranie. Od roku 2007 už bol odsúdený na doživotie. V zmysle Trestného zákona môže byť osoba odsúdená na doživotie podmienečne prepustená najskôr po 25 rokoch výkonu tohto trestu. To môže Mikuláš Černák urobiť v roku 2023. Jeho žiadosť však musí schváliť príslušný súd.

 

Naposledy vypovedal Černák minulý rok ako svedok pred senátom Okresného súdu Bratislava I. Vypovedal v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004 proti hlavnému obžalovanému Branislavovi A. a spol.

"Som uväznený 18 rokov, 16 a pol roka som nevypovedal proti nikomu. Každé štyri roky ma nosia na súdy, kde musím odvracať klamstvá treťotriednych mafiánov. Som psychicky unavený zo všetkého. Povedal som si, že už toho mám dosť a prehovorím. Hanbím sa za svoju temnú minulosť a budem vypovedať. Tento skutok je len jeden z čiastkových skutkov, kde budem vypovedať," povedal vtedy Černák.

 

Černák podľa vlastných slov chce spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní pri objasnení 32 mafiánskych vrážd.

 

Černák začal vypovedať aj o prvej verejnej poprave v podsvetí. Nástražný výbušný systém v aute značky Citroën explodoval pred ministerstvom financií v Bratislave v júli 1995. Pri výbuchu zomreli bratia Vladimír Daniš alias Tuti a Jozef Daniš alias Papas. Tuti bol jedným z prvých vyberačov výpalného.

 

Minulý rok z vraždy obvinili jedného z bossov sýkorovcov Róberta L., alias Kýbla. Ten je za iné vraždy neprávoplatne odsúdený Špecializovaným trestným súdom v Pezinku (ŠTS) - pracovisko Banská Bystrica na doživotie. Na čine sa podľa polície zúčastnil aj zakladateľ sýkorovského gangu Miroslav Sýkora, ten je už však tiež po smrti. Zastrelili ho vo februári 1997.

 

Černákovi v tomto prípade vyšetrovateľ dočasne odložili  obvinenie. Podľa výpovedí viacerých členov z gangu sýkorovcov aj černákovcov, Černák mal s Kýblom dobré vzťahy a partie navzájom spolupracovali pri páchaní trestnej činnosti. A aj si pomáhali "riešiť veci.". Napísal minulý rok portál Aktuálne.sk.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona