Sucho zníži v Európe aj úrody repky olejnej

NETKY.SK • 13 August 2010, 07:45 • 2 min
Sucho zníži v Európe aj úrody repky olejnej

Sucho zníži v Európe aj úrody repky olejnej

slovakia

left justify in out

img

Tohtoročné sucho zníži v mnohých krajinách Európy úrody aj repky olejnej a pokles domácej produkcie bude podľa analytikov potrebné riešiť zvýšeným dovozom. Očakávaný pokles úrod už potvrdili najväčší európski producenti repky - Nemecko a Francúzsko.
      V Nemecku, najväčšom producentovi repky, by úrody mali po vlnách horúčav klesnúť oproti minulému roku o 11,3 %. Združenie nemeckých farmárov informovalo, že tohtoročné úrody odhaduje na 5,57 milióna ton (t) oproti 6,28 milióna t v minulom roku, a to napriek tomu, že plochy na pestovanie repky rozšírili o 0,4 % na 1,46 milióna hektárov.
      "Vlna horúčav znížila úrody aj kvalitu repky v Nemecku," povedal jeden z obchodníkov s agrokomoditami. "K tomu sa počas minulých dvoch týždňov pridali dažde, ktoré rovnako zasiahli do úrod," dodal s tým, že už teraz sa hovorí o zvýšení dovozu, nakoľko dopyt po tejto komodite z potravinárskeho aj energetického sektora ostáva na vysokej úrovni.
      Podobná situácia je v susednom Francúzsku. Žatva sa už takmer skončila a výsledky potvrdili očakávania, že úrody repky budú tento rok nižšie. Najnovšie odhady hovoria o úrodách okolo 4,5 až 4,6 milióna t, zatiaľ čo minulú sezónu vyprodukovali vo Francúzsku rekordných 5,6 milióna t repky.
      "Nie je to také zlé, ako sme sa obávali na začiatku žatvy," povedal jeden z obchodníkov. "Na momentálnu situáciu je to ešte stále dobré." Francúzska vláda tiež predpokladala úrody na úrovni 4,5 milióna t, čo znamená pokles oproti minulému roku o 19 %.
      Analytici preto počítajú s rastom dovozu, upozorňujú ale, že import z neeurópskych krajín nebude jednoduchý. "Najväčšími kandidátmi na vývoz do Európy sú Ukrajina, ktorá nie je v tomto prípade bežným exportérom a Austrália, kde je ale zasa problémom vysoká cena," uviedli francúzski analytici.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies