Sucho v Česku napáchalo škody za stovky miliónov korún

NETKY.SK • 17 August 2015, 12:03 • 2 min
Sucho v Česku napáchalo škody za stovky miliónov korún

PRAHA - Sucho spôsobuje poľnohospodárom škody za stovky miliónov korún. Informuje o tom portál E15.cz. Najväčšie straty v rozsahu desiatok percent zaznamenávajú zeleninári, pestovatelia chmeľu, hrozna a zemiakov.

slovakia

left justify in out

Obilnín sa zoberie medziročne menej len o 4 %, ale problémy sa môžu vyskytnúť pri zakladaní budúcoročnej úrody do vyprahnutej pôdy. Aktuálne odhady agrárnej a potravinárskej komory i profesiových zväzov hovoria o znížení úrody väčšiny komodít. Chmeľu sa zoberie menej asi o 30 %, cukrovej repy o 25 % menej a kukurice sa v niektorých oblastiach dorobí menej až o polovicu.

 

Ministerstvo poľnohospodárstva očakáva nižšiu úrodu zemiakov o 20 až 30 %. Straty zeleninárov by mali dosiahnuť okolo 600 až 700 miliónov Kč (22,20 až 25,90 milióna eur), vinárov ochudobní sucho asi o 700 miliónov Kč a ďalšia škoda vznikne poškodením porastov viniča, ktorá sa prejaví v nasledujúcich rokoch.

 

Regionálne najviac utrpí Juhomoravský kraj, ale aj región Olomouca, stredné Čechy a región Opava.

"Niekto porovnáva tohtoročné sucho s rokom 1947. Rozdiel je však v tom, že tohtoročné sucho nemá taký negatívny vplyv na úrodu obilnín ako v roku 1947. Aspoň toto je pre poľnohospodárov pozitívne," uviedol šéf Poľnohospodárskeho zväzu ČR Martin Pýcha.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona