Sucho sa určite negatívne prejaví na úrode, farmári avizujú až 50-% straty

NETKY.SK • 25 Máj 2012, 07:23 • 2 min
Sucho sa určite negatívne prejaví na úrode, farmári avizujú až 50-% straty

Sucho sa určite negatívne prejaví na úrode, farmári avizujú až 50-% straty - Slovensko Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) zatiaľ presnejšie nepozná vplyv dlhotrvajúceho deficitu zrážok v SR na tohtoročnú úrodu plodín. Naša komora nem

slovakia

left justify in out

img

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) zatiaľ presnejšie nepozná vplyv dlhotrvajúceho deficitu zrážok v SR na tohtoročnú úrodu plodín.

"Naša komora nemá podrobnejšie informácie z viacerých regiónov, takže sa nám celkový vývoj odhaduje len veľmi ťažko," uviedol pre TASR tlačový hovorca SPPK Stanislav Nemec.

"Isté však je, že sucho je naozaj extrémne, veď na mnohých miestach spadlo za celú doterajšiu jar len niekoľko milimetrov vodných zrážok, čo je hlboko pod normálom. Extrémne suchá bola už jeseň a ani zima nevylepšila vlahové pomery, ba naopak, niekde holomrazmi poškodila niektoré porasty ozimín. Bezpochyby sa to negatívne prejaví na tohtoročnej úrode, pričom niektorí členovia nám avizujú až jej 50-% medziročný pokles," zdôraznil.

"V porovnaní s vlaňajškom bude výrazne nižšia produkcia repky olejnej, ktorej vyorávky podľa našich hrubých odhadov dosiahli približne 40.000 až 60.000 hektárov (ha), pričom celková pôvodná osevná plocha predstavovala viac ako 140.000 ha," informoval.

Sucho však podľa Nemca trápi aj kľúčové slovenské obilniny - pšenicu a jačmeň. Nedostatok vlahy v období klasenia vždy znižuje ich produkciu, preto je reálne počítať s jej tohtoročným poklesom. "Akékoľvek konkrétne odhady úrod v súčasnosti však predstavujú len hru čísel, ktorá nemusí v praxi príliš vyjsť. Isté je, že extrémy počasia postihujú celú rastlinnú výrobu, vrátane produkcie zemiakov, sóje a všetkých kultúrnych plodín, vrátane špeciálnych," avizoval tlačový hovorca SPPK.

Pripomenul zároveň, že ceny obilnín na vnútornom trhu sa odvíjajú od európskych a svetových cien, preto má na ne veľmi veľký vplyv produkcia v rozhodujúcich výrobných regiónoch a krajinách sveta. Keďže o nižších úrodách a problémoch s počasím nehovorí len Rusko a USA, ale napríklad aj Čína, Argentína, Ukrajina, Kazachstan a aj niektorí ďalší významní producenti, môže to vyústiť do zdraženia zrnín, čo by sa premietlo aj do celej potravinovej vertikály.

"Obilniny nie sú totiž iba základnou surovinou na výrobu niektorých potravín, ale predstavujú aj dôležitú zložku krmív pre hospodárske zvieratá, takže vplývajú tiež na ceny živočíšnych výrobkov, najmä mäsa, mlieka a vajec. Odstup, s akým to pocíti spotrebiteľ, závisí od dĺžky kontraktov, ktoré má s dodávateľmi uzavreté obchod. Spravidla býva aj niekoľkomesačný, hoci niekedy samotný obchod využíva médiami šírené informácie o zdražovaní produktov a zvyšuje ich ceny skôr, než ich začne dostávať drahšie od svojich dodávateľov," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies