Sucho ohrozuje až polovicu poľnohospodárskej pôdy v Česku

NETKY.SK • 4 Január 2016, 15:18 • 2 min
Sucho ohrozuje až polovicu poľnohospodárskej pôdy v Česku

PRAHA - Tropické sucho, ktoré sa v Česku prejavovalo počas vlaňajška, sa negatívne odrazilo na výsledkoch poľnohospodárskej produkcie. Informuje o tom portál E15. Hladina podzemných vôd klesla, pôda vyschla miestami až do hĺbky jedného metra.

slovakia

left justify in out

V uplynulom roku sa výnosy kukurice znížili o 30 %, zemiakov o 26 % a cukrovej repy o 27 %.

 

Sucho vážne ohrozuje až polovicu poľnohospodárskej pôdy v krajine. Vlaňajšie teplotné extrémy naplno nastolili v českom agrárnom sektore problém sucha.

Júl a august boli dokonca najsuchším a najteplejším obdobím od začiatku meteorologických meraní v Česku, ktoré sa začalo v roku 1775.

 

Podľa štúdie, ktorú si objednal Štátny pozemkový úrad, vo viacerých oblastiach je sucho dlhodobým problémom. Na južnej Morave ide najmä o okresy Znojmo, Břeclav a Hodonín. Ale medzi problémové patria aj okresy Třebíč, Rakovník, Litoměřice, Žatec a Louny.

 

Pôda bola suchá do 20 cm na väčšine územia.

 

Ministerstvo pôdohospodárstva pripravilo pre farmárov paletu dotačných príležitostí. Budú mať k dispozícii takmer 2,25 miliardy Kč (83,26 milióna eur). Z nich sa vyčleňuje 1,6 miliardy Kč pre živočíšnu výrobu, ktorá zabezpečuje na vidieku najviac pracovných príležitostí.

 

Okrem toho je na investície do poľnohospodárstva pripravených takmer 2,55 miliardy Kč. Zo štátneho rozpočtu sa vyplácajú aj prechodné vnútroštátne podpory. V tomto roku môže ich suma dosiahnuť 835 miliónov Kč.

 

Na program rozvoja vidieka pôjde ešte 15,2 miliardy Kč. Prostriedky sa majú použiť na agroenvironmentálno-klimatické opatrenia. Dotácie v celkovej hodnote 20 miliónov Kč pôjdu napríklad na nákup plemenných zvierat, aby sa zlepšila genetická hodnota stáda.

(1 EUR = 27,023 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies