Suchá trápia pestovateľov kukurice, cukrovej repy i zemiakov

NETKY.SK • 6 August 2015, 12:58 • 2 min
Suchá trápia pestovateľov kukurice, cukrovej repy i zemiakov

BRATISLAVA - Niektoré slovenské agrofirmy a družstvá z južného Slovenska, ktoré ohlásili už koniec tohtoročnej žatvy, hovoria o rekordoch v úrode obilnín. Naopak, sucho a nízka hladina spodných vôd trápi pestovateľov cukrovej repy, zemiakov, kukurice i sóje.

slovakia

left justify in out

To, do akej miery tohtoročné rekordné úrody obilnín v niektorých poľnohospodárskych podnikoch vylepšia celoslovenský priemer, bude známe až po ukončení žatvy v severných regiónoch Slovenska.

 

"Výrazný vlahový deficit naznačuje, že budú aj také poľnohospodárske podniky, ktoré pre chýbajúce zrážky prídu aj o 30 až 40 % úrody. Pestovatelia hustosiatych obilnín z oblasti Bánoviec a Galanty, kde sa už žatva ukončila, naopak hlásia nadpriemerné úrody. Priblížili sa k vlaňajším číslam a úroda tam bude druhá najvyššia počas posledných 10 rokov," informovala TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

 

V Komárne dosiahli tiež nadpriemerné výsledky obilnín, pri pšenici a jačmeni boli úrody oproti rekordnému roku nižšie približne o 0,1 t/ha. Zožali už aj v okrese Trnava. Lučenecký podnik v Boľkovciach a rovnako aj mnohé ďalšie sa však obávajú najmä o úrodu kukurice, ktorej nevyhovuje nízka hladina spodných vôd.

 

Poľnohospodári využívajú len asi 1/5 závlahových sústav z pôvodnej výmery, na ktorej sa vybudovali ešte pred rokom 1989. Väčšina z nich je prestarnutá, niektoré majú 30 až 40 rokov. "Do závlah sa roky neinvestovalo, mnohé zhrdzaveli, ľudia ich rozkradli a ostali nefunkčné. Poľnohospodári preto čakajú na tohtoročnú jeseň, keď by mala Pôdohospodárska platobná agentúra vypísať výzvu z Programu rozvoja vidieka, vďaka ktorej by na ich rekonštrukciu mohli použiť európske peniaze," dodala hovorkyňa SPPK.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies