Suchá sa v Karibiku sa budú v nasledujúcich rokoch zhoršovať, predpovedajú vedci

NETKY.SK • 23 September 2015, 09:04 • 2 min
Suchá sa v Karibiku sa budú v nasledujúcich rokoch zhoršovať, predpovedajú vedci

SAN JUAN - Extrémne suchá, ktoré v uplynulých rokoch sužovali karibskú oblasť, by sa mali v blízkej budúcnosti ešte zhoršovať. Predpovedajú to odborníci z Karibského inštitútu pre meteorológiu a hydrológiu (CIMH), ktorých v utorok citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Nepriaznivý trend bude pokračovať napriek prudkým lejakom sprevádzajúcim niektoré nedávne tropické búrky.

 

Meteorológovia predpovedajú, že fenomén El Niňo naberá na sile a bude pokračovať v otepľovaní častí tropického Tichomoria až do začiatku budúceho roka. To sa však odrazí počas obdobia sucha na pomerne riedkom výskyte zrážok.

 

V dôsledku pôsobenia El Niňa je aktuálna hurikánová sezóna zatiaľ relatívne pokojná - sprevádzalo ju deväť pomenovaných tropických búrok. Iba dve z nich výraznejším spôsobom zasiahli ostrovy v Karibskom mori.

 

Karibský inštitút vydal tento mesiac správu, v ktorej upozorňuje, že mnoho ostrovov na východe Karibiku postihnú veľké suchá. Podľa úradov sa obdobie dažďov skončí už pravdepodobne pred zvyčajným termínom, ktorým je 30. november.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona