Súčasťou nového obranného plánu Japonska je vlastná lietadlová loď

NETKY.SK • 11 December 2018, 19:43 • 2 min
Súčasťou nového obranného plánu Japonska je vlastná lietadlová loď

TOKIO - Japonsko si chce zadovážiť svoju prvú lietadlovú loď, na ktorú by mohlo umiestniť stíhačky americkej výroby F-35, informovala v utorok agentúra AP. Krajina sa v rámci nového obranného plánu na obdobie desať rokov snaží posilniť svoju výzbroj.

slovakia

left justify in out

Japonská vláda v utorok zverejnila návrh nového obranného plánu, ktorý navrhuje prerobenie existujúcej lode pre vrtuľníky tak, aby mohla niesť stíhačky typu F-35. Stíhačkám americkej výroby stačí krátka štartovacia dráha a môžu pristávať vertikálne.

 

Premiér Šinzó Abe ruší po piatich rokoch súčasný obranný program. Rýchle zmeny v oblasti bezpečnosti s hrozbami vo forme Severnej Kórey a Číny si podľa neho vyžadujú vyššiu úroveň ochrany. Nové smernice národného obranného programu (NDPG) by mali byť známe na budúci týždeň.

 

Japonsko podľa návrhu programu potrebuje viac lietadiel typu F-35B s cieľom zlepšiť svoju schopnosť vzdušnej obrany v oblasti Tichého oceánu a rozšíriť dozor nad touto oblasťou. Krajina plánuje kúpiť 99 lietadiel F-35, ktoré nahradia niektoré stroje zo súčasnej flotily stíhačiek F-15.

 

 

Kritici uviedli, že vlastníctvom lietadlovej lode bude Japonsko schopné útoku, čo je v rozpore s pacifistickou ústavou krajiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies