Súčasťou dohody s Talibanom je stiahnutie 4000 vojakov NATO z Afganistanu

NETKY.SK • 4 Marec 2020, 07:21 • 2 min
Súčasťou dohody s Talibanom je stiahnutie 4000 vojakov NATO z Afganistanu

BRUSEL - Severoatlantická aliancia má v pláne výrazne znížiť svoju vojenskú prítomnosť v Afganistane, a to zo 16 000 na 12 000 vojakov. Potvrdil to aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

Súčasť dohody s Talibanom 

"Cesta k mieru bude dlhá a namáhavá, preto všetko, čo v Afganistane urobíme, bude závisieť od podmienok a situácie," povedal Stoltenberg v Bruseli po tom, čo Spojené štáty uzavreli s afganským militantným hnutím Taliban dohodu, ktorej súčasťou je postupné stiahnutie amerických síl z Afganistanu.

 

img

 

"Musíme sa presvedčiť, že Taliban dodržiava záväzky vyplývajúce z tejto zmluvy," zdôraznil Stoltenberg.

 

Polovica vojakov z USA

Približne polovica zo 4000 vojakov, ktorí sa z Afganistanu majú stiahnuť, budú príslušníci ozbrojených síl Spojených štátov, ostatní budú z iných členských štátov Aliancie. Vojská NATO sú v Afganistane prítomné od roku 2001. Úlohou súčasnej nebojovej misie je výcvik a financovanie afganských bezpečnostných síl.

 

img

 

Podpis dohody v Dauhe 

USA a Taliban podpísali v sobotu v katarskej Dauhe dohodu, cieľom ktorej je ukončiť 18 rokov trvajúcu vojnu v Afganistane. Na základe dokumentu, o ktorom obe strany s prestávkami rokovali viac než rok a pol, by sa mal začať odsun amerických vojakov z tejto krajiny.

 

img

 

Dialóg, ktorý by sa mal konať v nórskom Osle, má riešiť podmienky na vznik dohody o trvalom prímerí medzi Talibanom a Afganistanom. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona