Súčasný podpredseda NR SR a predseda KDH Ján Figeľ sa dožíva 55 rokov

NETKY.SK • 19 Január 2015, 09:52 • 2 min
Súčasný podpredseda NR SR a predseda KDH Ján Figeľ sa dožíva 55 rokov

BRATISLAVA – Slovenskí vojaci si dnes pripomínajú najtragickejšiu udalosť ich novodobých dejín. Pred deviatimi rokmi zahynulo pri návrate z vojenskej misie z Kosova 41 vojakov a jeden bývalý príslušník armády.

slovakia

left justify in out

Nehodu, ktorá sa stala na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce prežil jediný vojak – Martin Farkaš. Po tragédii vtedajší minister obrany Juraj Liška podal vo februári demisiu.

 

Tragická letecká havária slovenského vojenského lietadla AN-24 sa stala, keď lietadlo klesalo na pristátie na košickom letisku. Narazilo do vrcholcov stromov a zrútilo sa. Hlavnou príčinou havárie lietadla bolo pravdepodobne zlyhanie posádky lietadla. Pri klesaní podľa oficiálnych výsledkov vyšetrovania nevyužila prístroje, ktoré mala k dispozícii na palube a nedodržala bezpečnostnú výšku lietadla nad terénom. Analýza nepotvrdila zlyhanie leteckej techniky. Keďže chýbajú objektívne dôkazy, nemohla byť príčina nehody jednoznačne potvrdená. 

 

Na vrchu Borsó tragické nešťastie z 19. januára 2006 pripomína pamätná tabuľa zasadená do prírodného balvana. Pripomína ju aj 42 drevených stĺpov s menami obetí na mieste dopadu lietadla. Rok po tragédii v obci Hejce odhalili pomník. Je postavený na podstavci z tatranskej žuly a obkolesujú ho do bronzu zaliate štyri šesťmetrové stromy, ktoré sa zlomili pri páde lietadla. Autorom pomníka je akademický sochár Ladislav Sabo z Galanty, ktorý spolupracoval s Vavrincom Perleczkým a Ladislavom Molnárom. 

 

Na pietnej spomienke pri pamätníku sa dnes zúčastní prezident SR Andrej Kiska v sprievode ministra obrany Martina Glváča. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona