Súčasný minimálny vek vodičov kamiónov a autobusov je jedným z dôvodov ich nedostatku

NETKY.SK • 8 Január 2019, 17:49 • 2 min
Súčasný minimálny vek vodičov kamiónov a autobusov je jedným z dôvodov ich nedostatku

BRATISLAVA - Zákonom určená minimálna hranica veku pre vodičov kamiónov 21 rokov a v prípade autobusov 24 rokov je jedným z dôvodov dlhodobého nedostatku zamestnancov v tejto profesii na trhu práce. Do už spomínaného veku si väčšina mladých mužov prácu už nájde a to je najväčším problémom. Informovalo o tom v utorok Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia.

slovakia

left justify in out

V návrhu novely zákona o cestnej premávke z roku 2009 ČESMAD Slovakia presadzuje zníženie veku vodičov pre kamióny na 18 rokov a pre autobusy na 21 rokov. Minimálny vek na udelenie vodičského oprávnenia a na vedenie motorových vozidiel vyplýva z európskej smernice o vodičských preukazoch z roku 2006. Napríklad v Českej republike, Poľsku či Nemecku je minimálny vek vodičov nákladných vozidiel nad 3,5 tony 18 rokov a pre autobusy 21 rokov.
 

img

Zdroj: Pixabay


V SR bolo podľa oficiálnych štatistík zaznamenaných v roku 2017 spolu 14 013 dopravných nehôd. Z toho nákladné vozidlá nad 3,5 tony predvlani spôsobili 415 (2,96 % z celkového počtu). Podiel nehôd spôsobených týmito vozidlami v rokoch 2016 a 2015 dosiahol 3 %, resp. 4 %.

 

"Dôvodom tohto trendu je okrem iného vysoká odborná úroveň prípravy budúcich vodičov nákladnej dopravy, ktorá zahŕňa dlhodobé školenia a tréningy v oblasti techniky jazdy, konštrukcie či upevňovania nákladu. Kým si mladý človek sadne za volant kamióna, absolvuje navyše k vodičskému oprávneniu ešte minimálne 280 hodín odbornej a praktickej prípravy," poznamenala Baumann.

 

img

Zdroj: Pexels


Okrem toho vodič po absolvovaní riadneho kurzu musí absolvovať skúšku z 80 náročných otázok zo štyroch tematických okruhov. ČESMAD Slovakia zároveň presadzuje projekt systémového a dlhodobého vzdelávania vodičov na spôsob celoživotného kontinuálneho vzdelávania v spolupráci so strednými dopravnými školami a Žilinskou univerzitou. Súčasné moderné nákladné autá a autobusy sú podľa združenia vybavené pokročilými bezpečnostnými technológiami a vysokým komfortom pre vodiča, čo tiež prispieva k bezpečnej jazde.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zamrznutá UNIZA ❄️❄️❄️ #uniza #winterinuniversity #study #education

Príspevok, ktorý zdieľa Žilinská Univerzita v Žiline (@zilinska.univerzita),



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies