Súčasná epidémia eboly v Kongu je druhá najhoršia v dejinách

NETKY.SK • 30 November 2018, 17:20 • 2 min
Súčasná epidémia eboly v Kongu je druhá najhoršia v dejinách

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok potvrdila, že súčasná epidémia eboly v Konžskej demokratickej republike (KDR) je teraz druhou najhoršou v dejinách.

slovakia

left justify in out

"Toto je míľnik, ktorý nikto nechcel dosiahnuť," povedal pre tlačovú agentúru DPA hovorca WHO Tarik Jasarevič.

 

"Vieme, že tieto čísla nie sú iba teoretické, ale predstavujú trpké straty a žiaľ v rodinách, dokonca zomreli celé rodiny. Ľudské utrpenie je srdcervúce," dodal Jasarevič o situácii v Kongu.

 

Medzinárodný záchranný výbor vo štvrtok uviedol, že epidémia vírusového ochorenia ebola je druhá najhoršia: prípadov nákazy je 426, úmrtí 245 a úmrtnosť chorých dosahuje 57 percent.

 

Najhoršou epidémiou eboly v dejinách je zatiaľ tá z rokov 2014-2016 v západnej Afrike, keď vírus zabil vyše 11.000 ľudí.

Epidémia je sústredená vo východnej oblasti KDR Severné Kivu, kde početné skupiny milícií bojujú o ovládnutie bohatých prírodných zdrojov. Úrady a humanitárne organizácie sa v tejto oblasti zo všetkých síl snažia robiť svoju prácu a stávajú sa terčom útokov.

 

 

"Hoci počty prípadov eboly majú ďaleko k tým v západnej Afrike z roku 2014, sme svedkami toho, že dynamika konfliktu prináša iný druh hrozby," povedala Michelle Gayerová, riaditeľka Medzinárodného výboru Červeného kríža pre núdzové zdravotníctvo.

 

Hovorca WHO Jasarevič s ňou súhlasil. "To, ako dlho nám trvá zvládnutie tejto epidémie, dokresľuje, aké ťažké sú súvislosti," povedal.

 

Ebola je vysoko nákazlivá vírusová krvácavá horúčka. Úmrtnosť medzi nakazenými môže dosiahnuť až 90 percent; úspešnosť liečby je však výrazne vyššia, ak sa podarí pacientov skoro izolovať a podávať im dostatok tekutín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies