Súboj s Talianskom bude pre tím SR quot;21quot; dobrou previerkou pred kvalifikačným zápasom s Islandom

NETKY.SK • 5 September 2018, 10:34 • 2 min
Súboj s Talianskom bude pre tím SR quot;21quot; dobrou previerkou pred kvalifikačným zápasom s Islandom

DUNAJSKÁ STREDA – Slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov čaká v najbližších týždňoch séria dôležitých kvalifikačných duelov o postup na budúcoročný európsky šampionát v Taliansku.

slovakia

left justify in out

 Ešte predtým však zverenci nového kouča Adriána Guľu nastúpia vo štvrtok 6. septembra o 18.30 h na domácom trávniku v Dunajskej Strede proti hostiteľovi záverečného turnaja z Apeninského polostrova.

"Teší nás, že v príprave môžeme nastúpiť proti silným Talianom. Bude to veľká šanca prezentovať sa dobrým výkonom. Chceme nadviazať na pozitívnu energiu, na tú veľkú eufóriu, ktorú okolo nás vyvolalo nedávne úspešné účinkovanie slovenskej 'dvadsaťjednotky'. Domáci súboj s Talianmi určite bude dobrá previerka našej aktuálnej výkonnosti pred kvalifikačným zápasom na Islande. Sme stále v hre o postup. Chalani získali energiu a šťavu a chcú sa pobiť o postup do baráže a aj neskôr na šampionát," uviedol tréner futbalistov SR "21" Adrián Guľa.

Štyridsaťtriročný rodák z Novák nastúpil ku kormidlu reprezentačného výberu začiatkom mája a zatiaľ s tímom neabsolvoval žiadne medzištátne stretnutie pod hlavičkou 'dvadsaťjednotky'. Debut zažije v prestížnom súboji s Talianskom, ale oveľa dôležitejšie zápasy čakajú Guľu aj jeho zverencov v kvalifikačnej skupine, kde figuruje Slovensko na druhom mieste za Španielskom a stále môže reálne pomýšľať na prienik do baráže. Postúpia do nej štyri najlepšie postavené družstvá z tabuľky druhých tímov, kde sú Slováci priebežne siedmi s odstupom jediného bodu na štvrté Dánsko. V nasledujúcich troch kvalifikačných súbojoch (11. septembra na Islande, 12. októbra doma proti Estónsku a 16. októbra v Severnom Írsku) preto potrebujú nazbierať čo najviac bodov.

Guľa môže byť pred septembrovými stretnutiami optimistický. Do kádra sa po zdravotných problémoch vrátili László Bénes s Lukášom Haraslínom, väčšina hráčov pravidelne nastupuje v kluboch, kde sú oporami a v nominácii sa nachádza vyrovnaná brankárska trojica.

Pre bývalého trénera AS Trenčín či MŠK Žilina je potešujúca aj forma všetkých troch nominovaných útočníkov. Samuel Mráz nedávno strelil premiérový gól v Serie A za Empoli, Róbert Boženík sa presadzuje vo fortunaligovej Žiline a spomenutý Tomáš Vestenický dosiahol tesne pred príchodom na zraz hetrik v drese FC Nitra. "Dúfam, že som sa nevystrieľal a nejaké góly som si schoval aj na reprezentačné zápasy. Som rád, že som opäť s chalanmi, ktorých som dlhšie nevidel. Tešil som sa na dnešný zraz, vždy tu je dobrá atmosféra," poznamenal 22-ročný Vestenický.

Výkony z ligových trávnikov musia slovenskí mladíci potvrdiť aj na medzinárodnej scéne. Súboj s talianskymi rovesníkmi na to bude ideálnou príležitosťou. Futbalisti z Apeninského polostrova sú usporiadateľmi európskeho šampionátu tejto vekovej kategórie v roku 2019, a tak nemusia absolvovať kvalifikáciu. Za uplynulých dvanásť mesiacov odohrali deväť prípravných duelov, v ktorých päťkrát vyhrali, dvakrát remizovali a podľahli len Španielom a Portugalcom na ich pôde.

Zatiaľ posledná konfrontácia slovenskej a talianskej reprezentácie do 21 rokov sa datuje k októbru 2014. Vtedy sa tieto dva výbery stretli v rámci baráže o postup na ME, v ktorej boli úspešnejší zverenci Luigiho Di Biagia po výsledkoch 1:1 vonku a 3:1 doma. Odvetný duel v Taliansku však výrazne ovplyvnil výkon írskeho rozhodcu McLeana.

Teraz sú už oba tímy v diametrálne inom zložení. Di Biagio zostal na lavičke mládežníckej "Squadry Azzurra" a do Dunajskej Stredy privedie viacero zaujímavých mien. V talianskej nominácii sa objavili napr. útočník AC Miláno Patrick Cutrone, stredopoliar Cagliari Nicoló Barella, záložník Sassuola Manuel Locatelli, kapitán tímu obranca Davide Calabria z AC Miláno alebo brankár Simone Scuffet z Udinese.

Po štvrtkovom dueli v Dunajskej Strede majú obe reprezentácie odlišný program. Slováci odlietajú na Island, kde ich čaká v utorok 11. septembra o 17.30 h kvalifikačný duel s domácim výberom, ktorému podľahli v prvom meraní síl v Poprade 0:2. Taliani sa presunú zo Žitného ostrova cez Viedeň a Rím až do Cagliari, kde odohrajú rovnako 11. septembra o 18.30 h prípravný zápas s Albánskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
rybar

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona