Súboj s ČD vyhral RegioJet, pomohlo mu získanie kapacity na Slovensku

NETKY.SK • 2 November 2016, 17:29 • 2 min
Súboj s ČD vyhral RegioJet, pomohlo mu získanie kapacity na Slovensku

PRAHA - Český súkromný dopravca RegioJet vyrazí od decembra, keď začne platiť nový cestovný poriadok, prvýkrát so svojimi vlakmi na trasu Praha - Brno - Bratislava.

slovakia

left justify in out

V boji o voľné miesto na trati nakoniec porazil České dráhy (ČD), ktoré ale zostanú výrazne dominantným dopravcom na tejto trase. Spor o kapacitu však pravdepodobne skončí na súde, ktorý môže rozhodnutie Správy železničnej dopravnej cesty (SŽDC) zrušiť. Informoval o tom server iDNES.cz, ktorému informáciu o pridelení kapacity potvrdili dva zdroje zo SŽDC.

 

RegioJet vypraví medzi Prahou a Brnom tri páry vlakov každý deň. Dva z nich budú pokračovať do Bratislavy, jeden do Starého Města pri Uherskom Hradišti. Dva z celkových troch spojov budú jazdiť v časoch, v ktorých doteraz jazdili České dráhy na objednávku ministerstva dopravy. Tým, že záujem prevádzkovať ich bez dorovnania strát prejavil RegioJet, štát ich prestal objednávať. Doteraz na tieto vlaky ČD dostávali peniaze. Išlo o doplnkové spoje k ponuke railjetov a vlakov EuroCity na tejto trase.

 

Zatiaľ čo ranný spoj z Prahy do Brna a Bratislavy a večer späť sa do cestovného poriadku vošiel bez problémov a bez kolízie s plánmi ČD, najväčší spor bol o dvojicu ranných vlakov z Brna do Prahy. Tie nakoniec získal RegioJet.

 

Pre SŽDC to bol prvý veľký prípad, keď o trasu v rovnaký čas bojovali dvaja dopravcovia. Pre RegioJet bolo nakoniec kľúčové to, že získal kapacitu na Slovensku. Tým dostal prednosť pred Českými dráhami.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies