Súboj Monaka s Juventusom bude duelom generácií, Mbappé vs. Buffon

NETKY.SK • 1 Máj 2017, 14:34 • 2 min
Súboj Monaka s Juventusom bude duelom generácií, Mbappé vs. Buffon

MONAKO - Monacký Štadión Louisa II. bude v stredu dejiskom prvého zápasu semifinále futbalovej Ligy majstrov medzi miestnym klubom AS a talianskym Juventusom Turín. Duel sa začne tradične o 20.45 h SELČ a z pozície hlavného rozhodcu ho povedie Španiel Antonio Mateu Lahoz. Odveta v metropole Piemontu je na programe v utorok 9. mája.

slovakia

left justify in out

Monako sa prebojovalo medzi kontinentálne kvarteto prvýkrát od roku 2004. "Kniežatá" to vtedy dotiahli až do finále, v ktorom nestačili na "drakov" z Porta (0:3).

 

"Ak bude Monako hrať ako doteraz, pokojne sa môže znova dostať do finále," povedal pre Tutto Mercato niekdajší taliansky brankár Flavio Roma, ktorý v spomenutom súboji v Gelsenkirchene pred 13 rokmi hájil "svätyňu" Monaka.


Obidva kluby bojovali o postup do finále LM aj v sezóne 1997/1998. Úspešnejší bol turínsky klub, ktorý doma zvíťazil 4:1 a v Monaku prehral tesne 2:3. Vo štvrťfinále LM 2014/2015 zariadil postup "starej dámy" cez Monako jediný gól Čiľana Artura Vidala z pokutového kopu (1:0 doma, 0:0 vonku).

 

Obranca Monaka Kamil Glik je presvedčený, že "kniežatá" môžu pripraviť šok na úkor Juventusu a prebojovať sa do finále prvýkrát od roku 2004. Monačania už v tejto sezóne LM prekonali Manchester City aj Borussiu Dortmund. Navyše, Juventus v minulosti na európskej pohárovej scéne odohral mimo svojho štadióna 11 semifinálových duelov, no zvíťazil iba v jedinom.

 

"Nebude to ľahké, ale na nás nie je žiadny tlak. Myslím si, že pred žrebom semifinále si všetci želali Monako, ale pozrite sa, ako ďaleko sme až došli. Veríme, že môžeme postúpiť do finále, znova sa pokúsime všetkých prekvapiť," vyhlásil podľa beIN Sports 29-ročný Poliak. Razantný stopér v minulosti pôsobil v rezervnom tíme Realu Madrid či Piaste Gliwice, no dobré meno si urobil najmä počas angažmánu v FC Turín (2011-2016) - mužstve, ktoré je veľkým konkurentom Juventusu.


Zástupca francúzskej Ligue 1 bude musieť v semifinále ubrániť produktívne argentínske duo z tímu "Juve" Paulo Dybala a Gonzalo Higuaín, ktoré v tejto sezóne dohromady nastrieľalo vo všetkých súťažiach 46 gólov. Kouča Monaka Leonarda Jardima to však nestraší, a rovnako ani fakt, že Juventus dominoval vo štvťfinálovom dvojzápase s Barcelonou (3:0 doma, 0:0 vonku).

 

"Nezáleží na tom, komu čelíme, nech je to Paríž St. Germain, Tottenham Hotspur či Manchester City. V našej DNA je zakorenené, že hráme tak, ako hráme," vyhlásil pre oficiálny web Európskej futbalovej únie (UEFA) 42-ročný Portugalčan, ktorý sa narodil vo Venezuele. "Juventus je skvelý klub. Každý pozná jeho históriu, vynikajúcich hráčov, ktorí v ňom hrali a stále pôsobia. Turínčania eliminovali jedného z favoritov LM - Barcelonu, a ukázali, že majú na to, aby celú súťaž vyhrali. My však tiež máme kvalitu potrebnú na to, aby sme sa kvalifikovali do finále," vyhlásil v interview pre UEFA.com útočník Monaka Kylian Mbappé.


Juventus sa prebojoval do 12. európskeho semifinále. V LM neinkasoval už 531 minút a celkovo v desiatich tohtosezónnych dueloch tejto súťaže dostal iba dva góly. Posledný, kto prekonal hradby Turínčanov, bol ešte 22. novembra minulého roka v súboji skupinovej fázy Sevillčan Nicolás Pareja. Skúsený gólman "Bianconeri" Gianluigi Buffon pred semifinálovými súbojmi zdvorilo vyhlásil, že Monako považuje za rovnako kvalitné mužstvo ako štvrťfinálového súpera Turínčanov - FC Barcelona.

 

"Možno Monako nie je taký veľký klub ako Barcelona, ale ukázalo, že výkonnostne je na rovnakom leveli. Keď som sledoval duel Monaka s Manchestrom City, asi po 30 minútach som poslal esemesku môjmu manažérovi, v ktorej som mu napísal: ´Toto mužstvo je vynikajúce, môže sa dostať až do finále´," vyhlásil 39-ročný Buffon pre web UEFA.com.

 

Talentovaného mladíka Kyliana Mbappého dokonca označil za nového Thierryho Henryho. V čase, keď Mbappé prišil na svet (20. decembra 1998), mal už Buffon na konte niekoľko štartov v LM v drese Parmy. "Má podobné vlastnosti ako Thierry Henry. Disponuje jednoduchým a ladným bežeckým štýlom, na trávniku sa pohybuje veľmi elegantne. Navyše, góly strieľa takmer v každom zápase, čo nie je ľahké," doplnil majster sveta z roku 2006, ktorý má na konte v LM už 46 čistých štítov. Viac ako Buffon ich nazbierali iba Iker Casillas (54), Edwin van der Sar (50) a Petr Čech (47).


Semifinálové merania síl medzi AS Monako a Juventusom Turín si určite nenechá ujsť niekdajší francúzsky útočník David Trezeguet. Nečudo, sú to kluby jeho srdca, keďže v začiatkoch kariéry hrával za "kniežatá" z Monaka (1995-2000) a neskôr pôsobil celé desaťročie pod Alpami v Turíne (2000-2010).

 

"Ak mám byť úprimný, želal som si, aby sa tieto dve mužstvá stretli až vo finále. Je to pre mňa výnimočná semifinálová dvojica, a to najmä preto, že sú to dva najdôležitejšie kluby v mojom živote. Vzhľadom na svoju históriu je favoritom Juventus, ale po tom, čo som videl v podaní Monaka, si myslím, že budeme svedkami vyrovnaných duelov," povedal 39-ročný rodák z Rouenu pre portál FIFA.com. Jeho niekdajšia útočná dvojička z Monaka, spomenutý Thierry Henry, mu nedávno zložil veľký kompliment: "Trezeguet bol najlepší zakončovateľ, akého som kedy videl. A to všetci viete, akú som mal slabosť pre Dennisa Bergkampa," povedal Henry podľa portálu squawka.com.


Obaja tréneri, Leonardo Jardim aj Massimiliano Allegri, zrejme budú môcť využiť takmer to najsilnejšie, čo majú momentálne k dispozícii. Monačania však zatiaľ stopercentne nevedia, či nastúpi Tiemoué Bakayoko a Djibril Sidibé. Do duelu s určitosťou nezasiahne brazílsky útočník "ASM" Gabriel Boschilia. Juventusu budú chýbať zranení Marko Pjaca a Daniele Rugani, trest za tri žlté karty si musí odpykať Sami Khedira.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies