Súčasná koalícia bude na názor verejnosti citlivejšia ako minulá vláda

NETKY.SK • 9 August 2010, 07:09 • 2 min
Súčasná koalícia bude na názor verejnosti citlivejšia ako minulá vláda

Súčasná koalícia bude na názor verejnosti citlivejšia ako minulá vláda

slovakia

left justify in out

Vládna koalícia pod vedením Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) bude na názor verejnosti a na oprávnenú kritiku citlivejšia a bude k nej pristupovať inak ako predošlá vláda. Pre TASR to uviedol poslanec NR SR za stranu Most-Híd Ondrej Dostál. Aj preto sa domnieva, že SaS svoj zámer otvoriť v tzv. Liberálnom dome svoje poslanecké kancelárie, prehodnotí.
"SaS bude pod takým verejným tlakom, že zvážia svoje pôvodné rozhodnutie. No z hľadiska zákona je tento krok zrejme v poriadku. Situáciu, ktorá by mohla nastať, že si poslanci budú prenajímať kancelárie od spoločnosti, ktorej sú spoluvlastníkmi, nepovažujem za šťastnú. Dúfam, že v tomto ohľade prehodnotia svoje rozhodnutie," odkázal Dostál. Zároveň zdôraznil, že zákon nezakazuje ani ministrom ani poslancom, aby boli spoluvlastníkmi súkromných spoločností.
"Jediné, čo bude firma Liberálny dom robiť, je prenájom priestorov. V tom prípade až taký veľký problém nevidím, aj keď ja ako osoba potom, čo som vstúpil do verejnej funkcie, nemám potrebu podnikať. Ale to je už na nich," tvrdí. Dostál a ďalší traja poslanci OKS, ktorí sa do parlamentných lavíc prebojovali na kandidátke strany Bélu Bugára, zatiaľ otázku poslaneckých kancelárií vyriešenú nemajú. "Ja budem skôr preferovať kanceláriu niekde v regióne," dodal.
Predseda SaS Richard Sulík a ďalších 15 členov jeho politického subjektu založilo 3. augusta spoločnosť s ručením obmedzeným s názvom Liberálny dom, ktorá chce kúpiť dom na bratislavskej Priemyselnej ulici, kam by sa malo presunúť sídlo strany, ako aj viacerých liberálnych inštitúcií. Pôvodne mala budovu podľa Sulíka kúpiť SaS, ale nedošlo k tomu, lebo zo štátneho rozpočtu získa za svoj volebný výsledok približne o štvrtinu menej peňazí, ako predpokladala. Strana ponúkla svojim poslancom, že si v Liberálnom dome môžu prenajať poslanecké kancelárie.
Sulík podľa vlastných slov nepovažuje kritiku zámerov jeho strany s Liberálnym domom za primeranú, no svoj pôvodný zámer je ochotný korigovať. "Vnímam, že je to veľmi citlivá téma, a zrejme sme mienku verejnosti v tomto podcenili. Nebudeme to silou-mocou lámať cez koleno. Poslanci tam kancelárie mať nebudú, alebo ak áno, tak napríklad bez toho, aby za to NR SR platila," priblížil šéf parlamentu.
Premiérka Radičová považuje za úplný nonsens a absurditu, aby poslanci používali peniaze daňovníkov na uhrádzanie ďalšej kancelárie v Bratislave a dokonca v dome, ktorý im priamo patrí, keď majú kancelárie pri parlamente. "V prípade, že ide o presun štátnych peňazí, tak to za transparentné nepokladám a dúfam, že SaS prehodnotí svoj postoj. Som presvedčená, že to zvážia tak, aby tam nebol konflikt záujmov a aby to nebolo zneužívanie zdrojov zo štátneho rozpočtu," poznamenala, pričom podľa vlastných slov nevidí dôvod, aby mali zákonodarcovia svoje kancelárie v Bratislave "dvojmo".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies