Suarezov trest: Do lopty si nekopne štyri mesiace a zaplatí 100-tisíc!

NETKY.SK • 26 Jún 2014, 16:29 • 2 min
Suarezov trest: Do lopty si nekopne štyri mesiace a zaplatí 100-tisíc!

RIO DE JANEIRO - Uruguajský útočník Luis Suarez dostal od disciplinárnej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA za uhryznutie talianskeho obrancu Giorgia Chielliniho trest na deväť zápasov, suspendáciu na 4 mesiace v akejkoľvek spojitosti s futbalovou činnosťou a pokutu 100.000 švajčiarskych frankov.

slovakia

left justify in out

Suarez sa previnil tesne pred víťazným gólom svojho krajana Diega Godina v 81. minúte rozhodujúceho stretnutia základnej D-skupiny na MS v Brazílii. V priamom súboji o postup Uruguaj zdolal Taliansko 1:0 a postúpil do osemfinále. Incident si hlavný rozhodca nevšimol, ale uruguajského strelca usvedčili televízne kamery.

 

"Takéto správanie nemôžeme na futbalovom ihrisku jednoducho tolerovať. A zvlášť na majstrovstvách sveta FIFA, kde sú na hviezdy na ihriskách upreté milióny očí ľudí. Disciplinárna komisia FIFA vzala do úvahy všetky faktory prípadu a Suareza potrestala podľa zodpovedajúcich regúl disciplinárneho poriadku. Rozhodnutie nadobudlo okamžitú platnosť hneď, ako bolo oznámené," citoval Reuters šéfa disciplinárky FIFA Claudia Sulsera.

 

Uruguajská futbalová asociácia sa k trestu najprv nevyjadrila, ale informovala uruguajské médiá, že sa v horizonte niekoľkých hodín rozhodne, ako bude postupovať, resp. či sa voči trestu od FIFA odvolá. Napokon viceprezident Jorge Barrera potvrdil, že sa odvolajú.

 

Trest začne 27-ročnému hráčovi, ktorý bol v minulej sezóne s 31 gólmi najlepším strelcom anglickej Premier League, plynúť osemfinálovým súbojom s Kolumbiou 28. júna. Na rokovaní disciplinárky Suarez nevypovedal osobne, Uruguaj tam zastupoval prezident národnej asociácie Wilmar Valdez.

 

"Trest je to za faul príliš tvrdý. Odvolanie zašleme ešte v priebehu štvrtka. Uruguaj sa ale necíti perzekuovaný a Suarez nie je obeť," displomaticky povedal pre médiá Valdez.

 

Kanonier "The Reds" zmeškal na šampionáte prvý zápas proti Kostarike (1:3), lebo sa ešte nezotavil po operácii kolena. V druhom ale jeho dva góly rozhodli o vyradení Anglicka (2:1). Za jeho Liverpool nebude môcť hrať, ani trénovať až do konca októbra, vymešká prvých 9 zápasov v lige a nebude môcť hrať do novembra ani v Lige majstrov 2014/2015.

 

V minulosti už Suarez dvakrát pohrýzol súpera. V roku 2013 sa v zápase Premier League "zakusol" do obrancu Chelsea Londýn Branislava Ivanoviča, za čo dostal desaťzápasový dištanc. V roku 2010 počas pôsobenia v Ajaxe Amsterdam pohrýzol protihráča z PSV Eindhoven Otmana Bakkala a odsedel si za to sedem zápasov.

 

Suarez obvinenia z uhryznutia súpera odmietal. "Takéto situácie sú v zápase úplne bežné. Dostali sme sa do kontaktu, on ma udrel ramenom a v tom momente moje zuby zasiahli jeho ruku," bránil sa.

 

 

Maximálna výška trestu, ktorá mu hrozila, bola podľa noriem FIFA suspendácia na 24 zápasov alebo dvojročný zákaz činnosti. Na MS 1994 Talian Mauro Tassotti zlomil nos Španielovi Luisovi Enriquemu, za čo dostal osemzápasový dištanc, čo je doteraz najprísnejší trest od FIFA v histórii svetových šampionátov.

 

Uruguaj v osemfinále čaká v juhoamerickom derby Kolumbia, zápas je na programe v sobotu v Rio de Janeiru.

 

Na rozhodnutie futbalových funkcionárov čakajú aj sponzori Suareza. Spoločnosť 888, ktorá prevádzuje internetové kasína a tzv. online poker, už vyhlásila, že zvažuje ďalšie pokračovanie spolupráce s uruguajským hráčom. Nemecký výrobca športového oblečenia Adidas uviedol, že si počká na verdikt FIFA. Rovnaké stanovisko zaujala aj firma Beats, ktorá vyrába známe audio slúchadlá.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies