Su Ťij si po 23 rokoch prevzala Sacharovovu cenu

NETKY.SK • 22 Október 2013, 14:16 • 2 min
Su Ťij si po 23 rokoch prevzala Sacharovovu cenu

ŠTRASBURG – Barmská opozičná líderka Aun San Su Ťij si v utorok v Bruseli prevzala po 23 rokoch Sacharovova cena za slobodu myslenia.

slovakia

left justify in out

Európsky parlament jej ju udelil za boj za demokraciu a právny štát v Barme v roku 1990, Su Ťij však bola v tom čase vo väzení a cenu si nemohla prevziať. Informovala o tom rozhlasová stanica Slobodná Európa. Su Ťij počas dnešnej slávnostnej ceremónie poďakovala Európe za podporu pri demokratizácii jej krajiny. Barma síce podľa nej dosiahla v posledných rokoch pokrok, ten však ešte nepovažuje za dostatočný. Verí však, že jedného dňa bude Barma skutočnou demokraciou. Predseda EP Martin Schulz Su Ťij označil za symbol boja za slobodu a proti útlaku.

Su Ťij, laureátka Nobelovej ceny mieru, strávila vyše 15 rokov v domácom väzení za jej opozičnú činnosť proti vláde vojenskej junty v Barme. V roku 2010 ju prepustili a minulý rok sa stala poslankyňou parlamentu. V prezidentských voľbách v roku 2015 sa plánuje uchádzať o najvyšší post.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies