Su Ťij čaká stretnutie s francúzskym prezidentom

NETKY.SK • 13 Apríl 2014, 13:04 • 2 min
Su Ťij čaká stretnutie s francúzskym prezidentom

BERLÍN/PARÍŽ - Barmská opozičná líderka Aung San Su Ťij sa v pondelok v Paríži stretne s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a zavíta aj do parlamentu.

slovakia

left justify in out

Laureátka Nobelovej ceny mieru sa do francúzskej metropoly presunie z Nemecka, kde sa vo štvrtok stretla s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a prezidentom Joachimom Gauckom. V piatok si navyše prevzala prestížnu Medzinárodnú cenu Willyho Brandta, pomenovanú po známom bývalom predsedovi vlády západného Nemecka v čase studenej vojny. Poslankyňa barmského parlamentu zotrvá vo Francúzsku do 16. apríla, kedy uzavrie svoju druhú cestu po Európe v priebehu pol roka. V októbri si totiž v Štrasburgu prevzala Sacharovovu cenu Európskeho parlamentu, ktorý jej ju udelil ešte v roku 1990 za postavenie sa proti vtedajšiemu vojenskému režimu v ázijskej krajine.

 

Su Ťij definitívne prepustili z domáceho väzenia až pred štyrmi rokmi, pričom pred dvoma rokmi sa stala poslankyňou barmského parlamentu. V prezidentských voľbách v roku 2015 sa laureátka Nobelovej ceny mieru plánuje uchádzať o najvyšší post. Prístup novej barmskej vlády k nej spôsobil, že EÚ voči kedysi nepriateľskému zriadeniu v Barme zrušila obchodné a cestovné sankcie. Súčasný kabinet sa totiž po dlhom období krutej vlády vojenského režimu snaží o dodržiavanie ľudských práv a rozvíja demokraciu v podobe zlepšovania politickej situácie, trhu práce či sociálneho systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona