Sú proti zmrazeniu valorizácie odmien za služby ex offo

NETKY.SK • 30 November 2013, 16:04 • 2 min
Sú proti zmrazeniu valorizácie odmien za služby ex offo

BRATISLAVA - Slovenská advokátska komora pripomenula, že od júla 2013 je v účinnosti vyhláška Ministerstva spravodlivosti SR o odmeňovaní a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb, ktorá obhajcom ex offo znižuje odmeny o viac ako 14 percent a vrátila ich na úroveň spred štyroch rokov.

slovakia

left justify in out

Slovenská advokátska komora nesúhlasí so stanoviskom Súdnej rady SR, v ktorom rada hovorila o možnosti zmraziť valorizácie nákladov na odmeňovanie advokátov. Odmietavé stanovisko advokátska komora zverejnila na svojej webstránke. „Slovenská advokátska komora konštatuje, že od júla 2013 je v účinnosti vyhláška Ministerstva spravodlivosti SR o odmeňovaní a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb, ktorá obhajcom ex offo znižuje odmeny o viac ako 14 percent a vrátila ich na úroveň spred štyroch rokov,“ píše sa v stanovisku SAK. Slovenská advokátska komora poukázala na to, že štát iba zálohuje odmenu obhajcu ex offo (z úradnej moci). V prípade odmien advokátov, ktorí sú takto prideľovaní obžalovaným, má štát vymáhať tieto peniaze od odsúdeného.

Súdna rada spomenula zmrazovanie valorizácie nákladov na odmeňovanie advokátov ako jednu z možností, ktorými by sa dali získať potrebné peniaze pre justičnú administratívu. Ďalšou alternatívou, ako tieto zdroje získať, by podľa súdnej rady bolo odňatie príplatkov sudcov Špecializovaného trestného súdu, ako aj prevádzkových nákladov spojených s ochranou sudcov Špecializovaného trestného súdu. Zároveň rada dodala, že peniaze pre súdnu administratívu by sa nemali zabezpečovať zmrazovaním platov sudcov. Tieto upozornenia boli súčasťou uznesenia súdnej rady k rozpočtu súdnictva na roky 2014 až 2016. 

Zmrazenie valorizácie platov sudcov má pokračovať aj v budúcom roku, ale peniaze ktoré sa ušetria týmto krokom pravdepodobne rezort spravodlivosti už nedostane tak, ako tomu bolo tento rok. Úspory majú ísť na vrub znižovania deficitu verejných financií. V tomto roku použilo ministerstvo spravodlivosti balík peňazí vo výške 1,6 milióna eur, ktorý vznikol zmrazením platov sudcov, na čiastočné financovanie platov justičnej administratívy. Na tie im chýbalo dovedna 2,2 milióna eur, zvyšok vykrylo ministerstvo spravodlivosti zo svojho rozpočtu. Riešenie v budúcom roku zostane podľa všetkého už len čisto v rukách rezortu spravodlivosti. Jeho vedenie považuje zamestnancov za nevyhnutnú súčasť efektívneho fungovania justície, chce zabrániť ich prepúšťaniu. Minister spravodlivosti Tomáš Borec nedávno rozhodol o vyčlenení 791-tisíc eur pre rok 2013, ktoré pôjdu na odmeny zamestnancov. Okrem toho sa aj na zamestnancov justície vzťahuje plošná valorizácia platov. 

Problémy s platmi súdnej administratívy sa prehĺbili v roku 2011, keď padlo rozhodnutie o prijatí sto vyšších súdnych úradníkov, ktorých platy neboli kryté. Doteraz ich dorovnávali z nevyčerpaných mzdových prostriedkov na platy sudcov, ktorých miesta neboli obsadené. Snahou ministerstva je však aj voľné tzv. tabuľkové sudcovské miesta obsadiť. Odborový zväz justície naďalej zostáva v štrajkovej pohotovosti. Zamestnanci rezortu justície už vlani v novembri urobili protestný pochod od ministerstva financií po ministerstvo spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies