Sú elektromobily naozaj tak ekologické?

NETKY.SK • 22 November 2019, 15:52 • 2 min
Sú elektromobily naozaj tak ekologické?

BRATISLAVA - Tak toto zrejme Európska únia (EÚ) nečakala. Organizácia, ktorú Brusel čiastočne financuje zrealizovala testy pohonných jednotiek, kde vyšiel veľmi zaujímavý výsledok.

slovakia

left justify in out

Európska únia sa už snaží nejaké to obdobie presadzovať formu dopravy prostredníctvom elektromobilov, ktoré by mali zachrániť našu planétu pred záhubou. Najnovší porovnávací test elektromotora a diesla však odhalil prekvapivú skutočnosť. Nový dvojlitrový turbodiesel Mercedesu sa totiž v rámci testu Green NCAP, ktorý je zameraný na kontrolu emisií v ovzduší, osvedčil rovnakým hodnotením ako elektromobil. Oba pohonné agregáty získali plný počet bodov. 

 

 

Takýmto ohodnotením sa doposiaľ mohli pýšiť jedine elektromobily, bol tu však háčik. V testoch sa im nezarátavali emisie, ktoré sa vypúšťajú do ovzdušia nepriamo pri výrobe elektrickej energie. A tu sa dostávame k veľmi dôležitému poznatku. Cyklus počas kontroly je zameraný na jazdu, do ktorej samozrejme nepatrí výroba samotného automobilu. Pokiaľ sa ale testy budú robiť komplexne, aj čo sa týka výroby auta, diesel začne vozidlá na elektrický pohon doslova valcovať. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Дизельний Mercedes-Benz здивував результатами тесту на чистоту вихлопу. 🔺 Green NCAP опублікувала новий рейтинг екологічності автомобілів. У випробуваннях взяли участь електромобіль Nissan Leaf, Audi A4 Avant g-tron, Opel Corsa, а також дизельні Renault Scenic і Mercedes-Benz C200 d 4Matic. 🔻 Завдяки ефективній системі очищення, Mercedes-Benz C200 d 4Matic з дизельним двигуном отримав найвищий результат - 10 балів. #greenncap #mercedesc200d

Príspevok, ktorý zdieľa @ mercedes.kiev.ua,

 

Test neabsolvovala len značka Mercedes (Mercedes-Benz C220d) či Nissan (Leaf). Opel Corsa s benzínovým motorom uspel na testoch s veľmi pozitívnym výsledkom (9 bodov z 10). Audi A4 g-tron, prispôsobené na spaľovanie plynu, dosiahlo napríklad 8,7 bodov.

 

img

 

Spaľovacím motorom teda ešte určite neodzvonilo. Snahy, ktoré lákajú ľudí na prechod k elektrifikácii sú najmä na základe tohto príkladu ešte dosť prehnané. Bolo by dobré sa zamyslieť aj nad tým, že keby mali všetci ľudia na svete elektromobily, elektrická energia, ktorú používame dennodenne by sa musela určitým spôsobom zredukovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona