Sú bezdrôtové objektívy pre mobily revolúciou?

NETKY.SK • 11 September 2013, 11:23 • 2 min
Sú bezdrôtové objektívy pre mobily revolúciou?

BRATISLAVA - V rámci medzinárodného veľtrhu IFA 2013 sa veľa výrobcov elektroniky snažilo ponúknuť niečo celkom nové. Podarilo sa to aj spoločnosti Sony, ktorá ukázala bezdrôtový objektív pre mobil.

slovakia

left justify in out

Na prvé počutie si poviete: “Čo má toto znamenať?” Využitie bezdrôtového objektívu je však oveľa širšie, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Na to, aby ste si na dovolenke mohli spraviť skutočne kvalitné fotky, nemusíte si už nosiť vlastný kompaktný fotoaparát a mobil. Stačiť vám bude vlastný mobil, hoci aj so zlým fotoaparátom a tento nový malý nastaviteľný objektív s označením QX10.

Revolučná novinka

Objektívy Sony QX10 a QX100 sú úplne novým typom príslušenstva pre mobilné telefóny. Ide o objektív a snímač so zoomom v jednom balení, pričom má nastaviteľné rameno pre nasadenie na akýkoľvek telefón. Každý smartfón sa tak razom premení na poloprofesionálny fotoaparát nabitý funkciami. Sú perfektným rozšírením napríklad pre smartfón Xperia Z1, o ktorom sme už raz písali. Objektív môžete bezdrôtovo pripojiť k telefónu alebo ho využívať oddelene ako akési “vzdialené oko”. Okrem spomenutého optického približovania sú objektívy vybavené funkciou optickej stabilizácie obrazu, čo sa pozitívne prejavuje najmä pri zázname Full HD videa.

Dva modely pre všetky telefóny sveta

Drahší model QX100 je vybavený 1-palcovým obrazovým sen­zo­rom Exmor R CMOS a ob­jek­tí­vom F1.8 Carl Zeiss. Má rozlíšenie 20 megapixelov, 3,6-násobný optický zoom a dokáže nahrávať Full HD video. QX10 je lacnejší mo­del, má však až 10-ná­sob­ným zoo­m a rozlíšenie 18 megapixelov. Obrazový senzor má veľkosť 1/2.3 palca a využíva technológiu Exmor R CMOS. V praxi to znamená, že lacnejší QX10 bude mať nižšiu citlivosť na svetlo, avšak stále ide na poli mobilných telefónov o netradične veľký rozmer snímača. Veľmi podobný využíva smartfón Xperia Z1, avšak bez optickej stabilizácie a bez optického zoomu.

Potešia sa aj majitelia ajfónov

Napriek tomu, že Sony by tieto objektívy rado videlo nasadené na svojich mobilných telefónoch, určené sú pre všetky telefóny so systémom Android alebo iOS. Napriek tomu, že pre telefóny iPhone existuje nepreberné množstvo kreatívneho príslušenstva, Sony pripravilo niečo celkom nové.
Aby externý objektív fungoval správne, je potrebné si do telefónu nainštalovať na to určenú aplikáciu. Práve ona sa stará o to, aby bolo Bluetooth spojenie medzi telefónom a objektívom aktívne a aby snímač fotil všetko to, čo si želá fotograf. Stiahnutie a používanie tejto aplikácie je bezplatné.

Zatiaľ s astronomickými cenovkami

Lacnejší model QX10 sa dá predobjednať už teraz za cenu 248 amerických dolárov, za drahší si priplatíte výrazne viac - až 489 dolárov. Ťažko povedať, prečo si Sony nastavilo práve takúto cenovú politiku. Je potrebné akceptovať skutočnosť, že ide o prvé zariadenia svojho druhu a ako za každú technologickú avantgardu, aj v prípade tejto si za ňu treba priplatiť.

V tejto chvíli je ťažké uspokojivo odpovedať na otázku, či sú bezdrôtové objektívy skutočnou revolúciou. Isté však je, že majú potenciál aspoň trocha zmeniť svet mobilných telefónov a poskytnúť aj majiteľom nie celkom dobrých fotomobilov lepšie výsledky ich snahy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona