Sú amalgámové plomby naozaj škodlivé? Takáto je pravda!

NETKY.SK • 13 Február 2018, 11:03 • 2 min
Sú amalgámové plomby naozaj škodlivé? Takáto je pravda!

Amalgámové zubné výplne sú v posledných rokoch veľmi diskutované, predstavujú však pre zdravie skutočné riziko?

slovakia

left justify in out

Európska únia chce postupne zakázať používanie amalgámových zubných výplní. V niektorých prípadoch tak už urobila a nesmú sa aplikovať tehotným ženám, dojčiacim matkám a deťom. Toto obmedzenie sa však týka len amalgámu, ktorý sa pripravuje priamo pred aplikáciou miešaním, čím sa ortuť, ktorú obsahujú, môže šíriť do prostredia. Čoskoro by sa však zo zubných ambulancií mali vytratiť úplne. Aký na to úrady majú dôvod?

 

Zrejme prvé, čo nám napadne je, že sú zdravotne škodlivé. EÚ sa tak ale rozhodla konať z iných príčin. Sú nimi ekologické aspekty. Tento materiál totiž výrazne zaťažuje životné prostredie, preto by sa mal najneskôr do roku 2030 úplne prestať používať v stomatológii a neskôr aj v priemysle.

 

Zubári sa čoraz častejšie stretávajú s požiadavkami na výmenu amalgámových výplní za iné. Pacienti však podľa nich na obavy o svoje zdravie nemajú dôvod. Odborníci argumentujú predovšetkým tým, že odporcovia, ktorí proti amalgámu zbroja, nepochádzajú z radov lekárov a reálne nedisponujú žiadnymi dôkazmi, ktoré by ich tvrdenia oficiálne potvrdili. Naopak, viaceré seriózne inštitúcie zaoberajúce sa liečivami ako napríklad americký Úrad pre potraviny a lieky tvrdia, že ortuť sa v kombinácii s kovmi, ktoré amalgámové plomby obsahujú správa k ľudskému telu neutrálne.

 

Samozrejme, amalgám má svoje výhody aj limity. Obľúbený je najmä pre svoju trvácnosť, je cenovo prístupný a vydrží aj veľkú záťaž. Jeho nevýhodou je však farba, pretože je tmavosivý až čierny, čo nepôsobí veľmi esteticky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona