Štyrikrát zlatý na OH: Prespal som v garáži a vyhral som

NETKY.SK • 2 August 2016, 10:18 • 2 min
Štyrikrát zlatý na OH: Prespal som v garáži a vyhral som

VARŠAVA - Pred 20 rokmi na OH v americkej Atlante predviedol jeden z nezabudnuteľných výkonov histórie atletiky. Poliak Robert Korzeniowski sa presne 2. augusta 1996 stal premiérovo olympijským víťazom v chôdzi na 50 km.

slovakia

left justify in out

Neskôr v tejto disciplíne dominoval aj v Sydney 2000 a Aténach 2004. U protinožcov v Austrálii si dokonca vypochodoval zlaté double, keď zvíťazil aj na 20 km. Dnes 48-ročný rodák z Lubaczówa v Podkarpatskom vojvodstve, štvornásobný účastník OH (štartoval aj v Barcelone 1992, pozn.), si po rokoch zaspomínal na svoje niekdajšie účinkovanie pod piatimi kruhmi. S úsmevom rád hovorí o podmienkach v olympijskej dedine v Sydney.
"V Austrálii pre nás pripravili domčeky v radovej zástavbe. Každý z nich mal aj garáž a v niektorých boli dokonca postele. Raz som sa rozhodol prespať v jednej z garáží, aby som unikol zhonu, ktorý vládol v okolitých domoch," vyhlásil podľa portálu eurosport.onet.pl Korzeniowski. Priznal, že na svoju garáž zavesil ceduľku so žiadosťou, aby ho nikto nerušil.


"Dokonale som sa vtedy uvoľnil a na druhý deň som získal zlato na 20 km. Pravda, pôvodne vtedy zvíťazil Mexičan Bernardo Segura, ale rozhodcovia ho neskôr diskvalifikovali za to, že si na niektorých úsekoch trate dopomáhal miernym behom," doplnil Korzeniowski. Trojnásobný majster sveta tiež prezradil, že pred pretekmi na 50 km, ktoré ho v Sydney ešte len čakali, bolo preňho ťažké sa skoncentrovať. "Všetci ma zastavovali a chceli sa so mnou rozprávať. Na niekoľko nocí som sa teda presťahoval ku kamarátovi na predmestie Sydney. Večer pred pretekmi som sa znova vrátil prespať do mojej garáže a posteľ bola fuč," povedal Poliak a vzápätí ešte doplnil: "Noc pred ziskom tretej zlatej olympijskej medaily som teda prespal na zemi na uteráku prikrytý osuškou."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies