Štyridsiatnička skolabovala v nákupnom centre! Známy kardiochirurg pohotovo reagoval a zachránil jej život

NETKY.SK • 4 Apríl 2018, 13:30 • 2 min
Štyridsiatnička skolabovala v nákupnom centre! Známy kardiochirurg pohotovo reagoval a zachránil jej život

BRATISLAVA - Mala šťastie v nešťastí! O veľký rozruch sa postarala približne štyridsaťročná žena, ktorá odpadla cez víkend počas veľkonočných nákupov v bratislavskom nákupnom centre. Nebyť pohotovej reakcie kardiochirurga Viliam Fischera, žena by pravdepodobne neprežila.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Áno je to pravda. V sobotu som bol náhodou pozrieť priateľa, ktorý tam má predajňu. Mohlo to byť okolo pol desiatej ráno, zrazu tvrdá rana na zem a hluk. Niekoľko desiatok metrov od nás odpadla pani, okamžite som k nej bežal.  Dusila sa a mala roztiahnuté zreničky, to sú príznaky mozgovej ischémie. Resuscitoval som ju niekoľko minút, potom sa prebrala," opísal situáciu Fischer.

 

Dve predavačky zo všetkých síl najskôr pomáhali odpadnutej pani priamo pred ich predajňou. "Pán Fischer bol našťastie len kúsok od nás a okamžite jej začal dávať prvú pomoc. My sme zatiaľ volali záchranku. Staral sa o ňu, až kým neprišli záchranári. Vyzerala, akoby mala epileptický záchvat," prezradila pre Nový Čas predavačka Lenka.

 

"Záchranka prišla až o niekoľko minút neskôr, to by už nestihli... Najskôr som jej uvoľnil zapadnutý jazyk. Je to jednoduchý manéver, ale veľa ľudí v dobrom úmysle strká takto ľuďom do úst ruky a snažia sa manipulovať s jazykom. To je nesprávne. Stačí mierne zakloniť hlavu a oboma rukami pod bradou uvoľniť čeľusť, akoby keby ste chceli vysunúť bradu," vysvetlil kardiochirurg."Nemyslím si, že to bola epilepsia, skôr problémy s krvným tlakom, v tomto prípade s nízkym tlakom. Veľa žien neprijíma ani dostatočné množstvo tekutín..., aspoň dva litre tekutín denne," doplnil. 

 

Niekdajší šéf Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb zároveň upozornil, že v takýchto chvíľach je drahocenná každá sekunda a zručnosťami pri podaní včasnej pomoci by mal disponovať každý z nás. "Mnohí si myslia, že je to jednoduché, skutočnosť je však iná. Zásady prvej pomoci by mali učiť už deti na školách, a aj dospelým to dookola opakovať, " doplnil Fischer, ktorý zachraňoval život aj pred rokom.

 

"Leteli sme z Ománu, v lietadle sa cukríkom dusilo dieťa, bolo už celé modré.  Postupoval som podobne, uvoľnil som dýchacie cesty a prebralo sa k životu," uviedol na záver pre netky.sk skúsený profesor, ktorý v roku 1998 realizoval prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies