Štyria z piatich Čechov unesených v Libanone žalujú štát a žiadajú 40 miliónov

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 16:21 • 2 min
Štyria z piatich Čechov unesených v Libanone žalujú štát a žiadajú 40 miliónov

PRAHA - Štyria z piatich Čechov unesených v júli 2015 v Libanone žalujú štát o 40 miliónov korún (1,5 milióna eur). Uviedol do dnes denník Právo, ktorý získal text žaloby.

slovakia

left justify in out

Žalujúci sú presvedčení, že české tajné služby ich mohli vopred pred rizikom únosu varovať. Navyše si myslia, že v zajatí nemuseli stráviť tak dlhý čas. Ich predchádzajúce žiadosti o odškodnenie české úrady zamietli.

Podľa žalujúcich mohlo pri vyjednávaní o ich prepustení dôjsť ku korupcii. Jeden z rokovacích tímov mal v októbri 2015 požiadať o úplatok vo výške asi dva milióny dolárov (1,9 milióna eur) pre každého člena, za ktorý mal byť obratom prepustený z českého väzenia Libanončan Alí Fajád, agent vojenskej tajnej služby. Libanonská strana ale požiadavka českej strany odmietla a požiadala o výmenu vyjednávacieho tímu.

"Ten vyjednávací tím vôbec neriešil osud unesených Čechov. Zaujímali ho len peniaze výmenou za Fajáda. Išlo o troch členov tímu, každý z nich pre seba požadoval dva milióny dolárov. Dokonca odovzdali aj číslo účtu v Poľsku, kam majú byť tie úplatky zaslané," povedal Právu dôveryhodný zdroj oboznámený s prípadom.

Možnú korupciu podľa zdroja Práva preveruje aj Národná centrála proti organizovanému zločinu. Nikoho však zatiaľ neobvinila.

Dodnes nie je jasné, či za unesených mužov musela Česká republika zaplatiť aj nejaké výkupné.

Pätica sa vrátila z libanonského Bejrútu do Prahy 4. februára 2016. V rovnakom čase minister spravodlivosti Robert Pelikán rozhodol, že Libanončana Fajáda prepustí, ktorý vo väzení čakal, či ho Praha vydá do USA. Američania ho podozrievali, že je napojený na teroristov. Pelikán tvrdil, že jeho rozhodnutie bolo politické a rozhodoval sa na základe mnohých faktorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona