Štyria z najlepšie platených novinárov BBC súhlasili so znížením platu kvôli diskriminácii žien

NETKY.SK • 26 Január 2018, 13:02 • 2 min
Štyria z najlepšie platených novinárov BBC súhlasili so znížením platu kvôli diskriminácii žien

LONDÝN - Štyria z najlepšie platených novinárov spravodajskej televízie BBC súhlasili so znížením svojich platov. Stalo sa tak po odhalení, že najvyššie postavení reportéri a moderátori tejto britskej televíznej a rozhlasovej spoločnosti zarábajú výrazne viac ako ženy v rovnakých pozíciách. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie BBC.

slovakia

left justify in out

Všetci štyria novinári - rozhlasoví komentátori Jeremy Vine a John Humphrys, spravodajca Huw Edwards a šéf severoamerického vysielania Jon Sopel - podľa BBC súhlasili so znížením svojich platov.

 

BBC sa dostala pod paľbu kritiky vlani v júli, keď podľa medializovaných správ dve tretiny z jej najlepšie platených "hviezd" predstavovali muži. Žena s najvyšším platom zarobila menej ako štvrtinu najvyššieho platu u mužov.

 

Novinárka BBC Carrie Gracieová, ktorá zarábala podstatne menej ako jej mužskí kolegovia na rovnakej pozícii, sa vzhľadom na "utajovanú a nezákonnú platovú kultúru" vzdala v decembri postu šéfky čínskeho vysielania BBC. Jon Sopel, jeden z novinárov, ktorí súhlasili so znížením platu, zarobil v rokoch 2016-17 od 200.000 do 249.999 libier. Gracieová uviedla, že ako šéfka redakcie BBC v čínskom Pekingu zarábala ročne 135.000 libier.

 

Najlepšie plateným zo štvorice spomínaných mužov bol Jeremy Vine, ktorý zarobil od 700.000 do 749.999 libier. Humphrys zarobil od 600.000 do 649,999 libier a Edwardsovi platili od 550.000 do 599.999 libier. BBC dodala, že výška avizovaných platových škrtov ešte nie je známa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies