Štyria prepustení Američania sú stále v Iráne

NETKY.SK • 17 Január 2016, 13:23 • 2 min
Štyria prepustení Američania sú stále v Iráne

TEHERÁN - Štyria Američania, prepustení na základe dohody o výmene väzňov medzi Teheránom a Washingtonom, sú stále v Iráne a z krajiny dosiaľ nevycestovali.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes vyššie postavený predstaviteľ islamskej republiky a poprel tým skoršie informácie médií o ich odchode z krajiny.

 

"Žiadny zo štyroch Američanov, vrátane (reportér Washington Post) Jasona Rezaiana dosiaľ neopustili Irán a keď sa tak stane,oznámi sa to oficiálne," uviedol nemenovaný predstaviteľ, ktorého slová citovala agentúra Reuters.

 

Iránska tlačová agentúra Tasnim skôr informovala, že reportér denníka Washington Post Rezaian spolu so svojou manželkou novinárkou Yeganeh Salehiovou už z Iránu odišli.

 

Irán prepustil spolu piatich Američanov v súlade s dohodou o výmene väzňov s Washingtonom. Štyria z nich sú iránskeho pôvodu a držiteľmi dvojakého iránsko-amerického občianstva. Prvý z pätice prepustených občanov USA - Matthew Trevithick - už z Iránu odišiel.

 

Spojené štáty a Európska únia oznámili v sobotu po rokovaniach vo Viedni zrušenie sankcií uvalených na Irán. Stalo sa tak po tom, ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil záväzky vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.

 

Zrušenie sankcií spolu s výmenou väzňov, ktorá bola ohlásená krátko pred predtým, výrazne znížilo nevraživosť medzi Teheránom a Washingtonom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies