Štyria dobrovoľníci pol roka v kapsuly simulovali let vo vesmíre, pestovali desiatky plodín

NETKY.SK • 15 December 2016, 12:55 • 2 min
Štyria dobrovoľníci pol roka v kapsuly simulovali let vo vesmíre, pestovali desiatky plodín

PEKING - Štyria čínski dobrovoľníci dnes úspešne ukončili 180 dní trvajúci pobyt v uzavretej kapsule, ktorý mal imitovať podmienky vo vesmíre.

slovakia

left justify in out

Traja muži a jedna žena strávili uplynulého pol roka v zapečatenej kapsule s plochou 370 metrov štvorcových. Ich "let" sa odohrával v areáli Juhočínskeho kozmického inštitútu v meste Šen-čen. Ich úlohou bolo sledovať vplyv izolácie v obmedzenom a hermeticky uzavretom priestore na svoj biologický rytmus. Venovali sa aj "farmárčeniu", keď pestovali 25 druhov rastlín, vrátane zemiakov, paradajok a pšenice.

 

Technický riaditeľ projektu Li Jing-chuej označil experiment za "veľký úspech". Podľa námestníka riaditeľa čínskeho kozmického centra Liho Čching-lunga tento projekt prispeje k zrýchleniu čínskeho vesmírneho programu. Čína totiž plánuje do roku 2021 pristáť s robotickým vozidlom na planéte Mars a do roku 2024 chce na Mesiac vyslať kozmickú loď s ľudskou posádkou.

Pred dvoma mesiacmi začali Číňania na orbite testovať vlastnú plne novú experimentálnu vesmírnu stanicu. Má byť modernejšia ako súčasná Medzinárodná vesmírna stanica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona