Štyri strany predložili návrh na ochranu manželstva v ústave

NETKY.SK • 24 Február 2014, 11:55 • 2 min
Štyri strany predložili návrh na ochranu manželstva v ústave

BRATISLAVA – Slovenská ústava by sa mala rozšíriť o dve vety. Doplniť ústavu o definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy s tým, že Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru, navrhujú v novele ústavného zákona opozičné strany KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS a Most-Híd. Pod zákon sa podpísalo 40 poslancov.

slovakia

left justify in out

"Návrh posilňuje a stabilizuje manželstvo a jeho postavenie v spoločnosti," povedal dnes novinárom predseda KDH Ján Figeľ. Šéf kresťanských demokratov očakáva konštruktívnu diskusiu o právnej norme a dúfa v jej schválenie, keďže rodina podľa jeho slov predstavuje základnú bunku spoločnosti a štátu. Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka považuje návrh za dôležitý a kľúčový, pripúšťa, že by o ňom mohli rozhodovať občania v referende. 


"Návrh nejde proti nikomu, ani proti tým, ktorí preferujú iné spôsoby spolužitia," povedal podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš. 


"Obchody vylučujeme, dohody pripúšťame," komentoval predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský možnosť, či pripúšťajú myšlienku, že ak vládny Smer-SD podporí ústavný návrh na ochranu manželstva, opozícia zahlasuje za ústavné zmeny, ktoré chce Smer-SD presadiť v justícii. Podľa KDH sú zmeny v justícii potrebné, na druhej strane s návrhom o manželstve odmietajú politikárčiť. 

Parlament sa návrhom bude zaoberať na marcovej schôdzi. "Ide o krátke a precízne výstižné vety, ktoré sú prevzaté z platného zákona o rodine, prijatého v roku 2005," vysvetlil na margo novely Figeľ. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona