Štyri roky mŕtvy Magnitskij bol uznaný za vinného za daňové úniky

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 11:40 • 2 min
Štyri roky mŕtvy Magnitskij bol uznaný za vinného za daňové úniky

MOSKVA - V bezprecedentnom procese uznal dnes ruský súd audítora britského investičného fondu Hermitage Capital Sergeja Magnitského, ktorý v roku 2009 zomrel vo vyšetrovacej väzbe, za vinného v kauze daňových únikov.

slovakia

left justify in out

Magnitskij svojho času obvinil úrady zo sprenevery 230 miliónov dolárov prostredníctvom daňových podvodov, neskôr ho však vzali do vyšetrovacej väzby, kde na následky neliečených zdravotných problémov zomrel. Súd dnes označil za vinného aj Magnitského klienta, britského občana Williama Browdera, ktorého v Moskve súdia v neprítomnosti. Súd uviedol, že Magnitskij konal v Browderov prospech. 

Browder sa odmieta zúčastňovať na súdnych pojednávaniach. Celý proces považuje za politicky motivovaný a tvrdí, že jeho cieľom je zdiskreditovať jeho i Magnitského. Browder tiež vyhlasuje, že ruské súdy sa ho snažia potrestať za lobovanie za americký zákon, ktorý postihuje ruských občanov podozrivých zo zavinenia Magnitského smrti.

Počas pojednávania prokurátor v zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že Browder a Magnitskij založil fiktívnu spoločnosť, ktorú dali zaregistrovať na ministerstve pre investičnú politiku, a požívali celý rad výhod. Okrem toho vytvorili údajne aj niekoľko fiktívnych, štátom dotovaných pracovných miest pre invalidov.

Magnitského tvrdenia, že vyšetrovanie jeho osoby súvisí s odhalením údajnej schémy podvodov zamestnancov vládnych úradov, označila prokuratúra za výmysly. V súvislosti s vývojom kauzy prokurátor požiadal súd, aby Browderovi na dva roky zakázal venovať sa činnosti, ktorá je predmetom obvinenia.

Audítorova smrť vyvolala veľkú pozornosť v USA i EÚ. Rada pre ľudské práva pri prezidentskej kancelárii svojho času dokonca deklarovala, že sú dôkazy naznačujúce, že Magnitského vo väzení dobili na smrť. Prezident Vladimir Putin však podozrenia o týraní odmietol a koncom minulého roka vyhlásil, že Magnitskij zomrel na zástavu srdca.

"Tento proces potvrdzuje, že Vladimir Putin je pripravený  obetovať svoju dôveryhodnosť na medzinárodnej scéne, aby chránil skorumpovaných úradníkov, ktorí zavraždili nevinného advokáta a pripravili ruský štát o 230 miliónov dolárov," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti Hermitage Capital.

Americká vláda v súvislosti s prípadom Magnitskij v júli 2012 zaviedla vízové a ekonomické sankcie voči tým ruským úradníkom, ktorí nejakým spôsobom súviseli s Magnitského kauzou. V novembri 2012 pristúpila ruská vláda k analogickým opatreniam voči americkým občanom. 

Tzv. Magnitského zákon prezident USA Barack Obama podpísal vlani v decembri. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal odvetný zákon, ktorý americkým občanom zakazuje adopcie ruských detí, v januári tohto roku. 

V apríli toho roku americké ministerstvo financií v súvislosti s tzv. Magnitského zákonom zverejnilo zoznam mien 18 občanov Ruskej federácie, ktorí sú dôvodne podozriví z porušovania ľudských práv. Nasledujúci deň ruské ministerstvo zahraničných vecí vydalo odvetný zoznam s rovnakým počtom mien amerických občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies