Štyri najväčšie banky v ČR zarobili vlani vyše 47 mld. Kč, najviac na hypotékach

NETKY.SK • 29 Február 2016, 10:36 • 2 min
Štyri najväčšie banky v ČR zarobili vlani vyše 47 mld. Kč, najviac na hypotékach

PRAHA - Štvorica najväčších českých bánk zarobila v roku 2015 viac než 47 miliárd Kč (1,74 miliardy eur), čo je približne toľko, ako v roku 2014. K celkovej stabilizácii prispeli ČSOB a UniCredit Bank, ktorým zisk vzrástol, naopak, Českej sporiteľni a Komerčnej banke zisk klesol.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom server iDNES.cz, ktorý dodal, že k ziskovosti bánk podľa expertov výrazne pomohol rast českého hospodárstva a záujem domácností o hypotekárne úvery.

 

"Objem poskytnutých hypotekárnych úverov prekonal v roku 2015 doterajšie rekordy, pričom tieto štyri banky si rozdelili vyše 90 % celého trhu," povedal analytik poradenskej firmy Broker Consulting Martin Novák. "Výsledky sú priemerné. Českej ekonomike sa darí, ale celkový rast objemov úverov nebol vzhľadom na jej rast dostatočne vysoký," povedal analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

 

Českej sporiteľni klesol vlani čistý zisk medziročne o 5,2 % na 14,3 miliardy Kč. Dôvodom boli klesajúce prevádzkové výnosy a mierny rast prevádzkových nákladov. Prevádzkový zisk v minulom roku medziročne klesol o 7,6 %. "Prevádzkové výnosy sa znížili v dôsledku pretrvávajúcich nízkych trhových úrokových sadzieb, kde ani zrýchlený rast úverov nedokázal zvrátiť negatívny vývoj čistého úrokového výnosu," uviedla banka. Za rastom prevádzkových nákladov sú investície do vývoja nových digitálnych aplikácií.

 

Čistý zisk skupiny ČSOB v roku 2015 vzrástol o 3 % na 14 miliárd Kč. Hlavnými faktormi rastu zisku bol vyvážený rast úverov, vkladov a aktív pod správou spolu so silnou výkonnosťou finančných trhov, informovala banka.

 

Komerčnej banke klesol čistý zisk na 13,13 miliardy Kč, čo predstavuje medziročný pokles o 1,5 %. Čisté prevádzkové výnosy klesli banke o 1,8 % na 30,13 miliardy Kč.

 

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala vlani čistý zisk 5,64 miliardy Kč, čo oproti roku 2014 znamená rast takmer o 15 %. Hospodárske výsledky potiahol 5-% rast výnosov a nízke náklady na úverové riziko. Tie klesli o 35 %.

 

(1 EUR = 27,064 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona