Štyri európske krajiny pripravujú vojenské cvičenie blízko Turecka

NETKY.SK • 26 August 2020, 10:41 • 2 min
Štyri európske krajiny pripravujú vojenské cvičenie blízko Turecka

ATÉNY - Grécko, Francúzsko, Taliansko a Cyprus začnú v dnešných hodinách spoločné vojenské cvičenie vo východnej časti Stredozemného mora.

slovakia

left justify in out

"Boj" o suroviny 

Cvičenie bude trvať tri dni a uskutoční sa južne od gréckeho ostrova Kréta v čase rastúceho napätia medzi Aténami a Ankarou okolo prieskumu ložísk ropy a zemného plynu v Egejskom mori.

 

img

 

Turecký prieskum ložísk

Na cvičení sa zúčastnia vojenské námorníctvo a vzdušné sily. Denník Cyprus Mail uvádza, že Turecko plánuje v blízkej dobe vlastné vojenské manévre. Do oblasti Egejského mora už navyše vyslalo prieskumné plavidlo sprevádzané vojnovými loďami za účelom prieskumu plynových a ropných ložísk. Ankara v nedeľu oznámila, že prieskum bude pokračovať až do 27. augusta.

 

img

 

Názor USA a EÚ 

Turecká vláda spochybňuje výlučné nároky Grécka v spornej oblasti v okolí egejských ostrovov. Spojené štáty a Európska únia však v tomto spore stoja na strane Grécka.

 

Maas hlási pozitívne správy 

V utorok navštívil Atény a Ankaru nemecký minister Heiko Maas s cieľom pokúsiť sa o obnovu rozhovorov medzi oboma stranami. Pri tejto príležitosti upozornil, že situácia dosiahla "kritický bod". Zároveň však dodal, že Grécko i Ankara sú podľa neho pripravené rokovať o zmiernení súčasného napätia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies