Štyri členské štáty žiadajú EÚ o plán boja proti silnejúcej ruskej propagande

NETKY.SK • 10 Január 2015, 10:52 • 2 min
Štyri členské štáty žiadajú EÚ o plán boja proti silnejúcej ruskej propagande

RIGA/BRUSEL - Štyri členské štáty EÚ, Británia, Dánsko, Estónsko a Litva, v piatok vyzvali Európsku úniu, aby vypracovala plán reakcie na "propagandistickú kampaň" Ruska v súvislosti s ukrajinskou krízou.

slovakia

left justify in out

O možnosti vytvorenia paneurópskej televízie s ruským vysielaním sa hovorilo aj počas posledných troch dní v Rige, v rámci oficiálneho odštartovania polročného predsedníctva Lotyšská v EÚ. "Rusko rýchlo šíri svoju dezinformačnú kampaň a propagandu, v rámci asymetrickej reakcie na ekonomický tlak Západu," uvádza sa v spoločnom liste ministrov zahraničných vecí týchto štyroch krajín, ktorý je adresovaný šéfke európskej diplomacie Federice Mogheriniovej.
      

Diplomati pripomenuli, že v tom istom čase slobodné médiá v Rusku sú potláčané vládou, zastrašované a vytláčané z verejného života, kým zahraničné médiá sú vystavené diskriminácii a nútené ukončiť svoju existenciu. Podľa ich skonštatovania, ruská propaganda "sa snaží narušiť jednotu EÚ a Západu".
      

Ministri štyroch uvedených krajín žiadajú Mogheriniovú, aby EÚ pripravila plán na roky 2015-2016, ktorý by zohľadnil alternatívny prísun správ pre rusky hovoriacu verejnosť. Signatári vyzývajú EÚ, aby zabezpečila "poskytovanie dôveryhodných a konkurenčných informácií" ako alternatívu pre rusky hovoriace populácie a tých, ktorí sledujú ruské štátne médiá.
      

Lotyšské ministerstvo zahraničných vecí naznačilo, že podporuje myšlienku vytvorenia celoeurópskej televíznej stanice v ruštine, ktorej model už pripravujú nezávislý experti z viacerých krajín v Bruseli, a ktorý by mal byť prezentovaný v máji tohto roku. Zdroje z ministerstva uviedli, že tento projekt zatiaľ podporuje okolo 13 až 15 členských štátov EÚ, ktoré sú ochotné nový televízny kanál aj zafinancovať.
      

Rusky hovoriaca menšina tvorí asi jednu štvrtinu populácie v Estónsku, okolo 40 percent v Lotyšsku a necelých 10 percent v Litve. Početné ruské komunity sú však prítomné vo väčšine členských štátov EÚ.  Okrem toho by paneurópska ruská televízna stanica slúžila aj pre krajiny mimo EÚ, napríklad Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajinu, ktoré prejavili záujem o užšie väzby s EÚ, ale zároveň čelia nespokojnosti svojich ruských menšín, ktoré integráciu odmietajú aj pod vplyvom sinej protizápadnej ruskej propagandy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies